Изложба „Извезано от габровката“, първа част от цикъла „Сътворено от ръката на габровката“

 

 

Изложбата „Извезано от габровката“ е посветена на 160-годишнината от обявяването на Габрово за град и едновременно с това го презентира като Творчески град на занаятите и народното изкуство към ЮНЕСКО. Тя представя емблематична част от местното материално културно наследство, която е от особена ценност и за националното такова – сокайните шевици, като елемент от уникалното сокайно забраждане.

За пръв път в глобалната мрежа се показва част от колекцията сокайни шевици от фонда на РИМ – Габрово. Тя е събирана в периода 1921-2017 г. Шевиците се датират от края на ХVIII – началото на XIX в. Те изпълняват ясно изразени идентификационна, магична и декоративна функции. Красотата и спецификата им и днес привличат вниманието на изследователите, които ги разделят на три вида, според техниката на изработване: ажурни, наричани още „дупчени“, които са най-стари; писани, които са двулицеви; и най-късно създаваните – тъка́ните.

Художественото въздействие на сокайната шевица се постига чрез майсторско съчетание на материали, сложно техническо изпълнение и богат колорит. Изработвани са тайно от габровските девойки за бъдещия им живот като съпруги, като сокайното забраждане, върху чийто месал са пришивани, е поставяно на третия ден след сватбата. Везани са с разноцветни копринени конци чрез различни бодове върху бели, черни и кафяви памучни основи, които са от домашно тъкано платно или от фабрична материя. Допълнително са украсени със сърма и с бяла или жълта плоска тел „клободан“. При изграждането на хоризонталната ивична композиция на сокайната шевица везбените орнаменти се превръщат в художествени творения чрез ритъм, симетрия и колоритни решения. Орнаментиката включва флорални, зооморфни, геометрични и символични мотиви, свързани главно с плодородието и с идеята за живота в природата.

Главните декоративни методи, използвани от габровката, са схематизация, абстракция и геометризация. Цветовата гама, представена от разнообразни и хармонично свързани помежду си цветове, е постигната чрез естествени багрила. Творчеството при създаваното на шевиците, наричани на местна среда „крайща“, издава тънкото естетическо чувство на габровката, която е вложила в тяхната изработка своите умения и наследените от вековете традиции.