Възобновиха разкопките на Градище, Община Габрово финансира инициативата

След 25 години прекъсване, по инициатива на Община Габрово, са възобновени разкопките в местността Градище. Екипът, който на 10 юли започна работа, е воден от проф. дин Казимир Попконстантинов, преподавател по археология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, от доц. д-р Росина Костова, преподавател по Византийска археология в същото висше учебно заведение и от Росен Йосифов, археолог в Регионален исторически музей – Габрово. Финансирането на разкопките е осигурено от Община Габрово.

проф. дин Казимир Попконстантинов

Проф. Попконстантинов, как бяхте привлечени към инициативата?

Продължаваме проучването на Градище, над Габрово. Това е един малък, изграден на около 25 декара град. За съжаление все още не знаем неговото име. Разкопките са правени от 80-те години до 1992. Водят ги проф. Атанас Милчев от Софийския университет и Кина Койчева, дългогодишен археолог в РИМ – Габрово. След 25-годишно прекъсване, по инициатива на Община Габрово, лично на кмета Таня Христова и с подкрепата на Общинския съвет, решихме да възобновим разкопките.

Инициативата е на Община Габрово, така ли?

Инициативата е на кмета г-жа Таня Христова. Потърсиха мен и доц. д-р Росина Костова, която преподава Византийска археология във Велико Търново и е от Габрово. Ние работим в екип вече 25 години. Няма как да откажем, защото искаме да помогнем в тази инициатива. Росен Йосифов, който е мой студент, археолог в РИМ – Габрово, е трети човек в екипа. За съжаление, все още е рядко явление Община да финансира такова начинание.

Може би не се осъзнава още, че ако се намерят ценности от миналото, това прави едно място привлекателно в съвременността.

Именно! Тук е проявен рационализъм. Има поглед върху това, което ще привлече не само средства, но и внимание към историята, свързана с Габрово. Още първия ден от разкопките имаме интересни открития. Първо намерихме няколко малки пластини от цветен метал – бронз. Наподобяват монети, но след анализ може да се каже. На 10-15 см. от съвременния терен намерихме железен предмет с дължина 18 см. Това е стилос – писало, което се ползва за писане върху восък. Още от Античността при обучение на децата и в канцелариите са ползвали този метод. Малки дървени кутийки са запълнени с восък, върху който с острието се пише. С обратната страна, която е като лопатка, се изглажда восъка, за да се пише наново.

Къде го открихте?

На 25 м. северно от Базиликата, която е в самата крепост. Дали тук ще открием основи на сграда, в която са обучавани децата от самия град, административна или духовна сграда, предстои да се определи, когато тя бъде открита. Този предмет, от 5-6 век, е много важен, защото ни обнадеждава за разсъждения в няколко посоки. Екипът ни изказва своята благодарност за идеята да се възобновят разкопките от страна на местната власт. Това е туристически обект. Той ще бъде един от важните в региона, защото заедно с други от този тип, може да бъде свързан в един туристически тур. В плевенско имаме няколко крепости, от двете страни на Стара планина – също. Велико Търново е административен център не само през Второто българско царство, но и в по-ранен период – 5-6 век. Крепостта Градище е от този период, има податки и за 4 век. Благодаря на колегата Кина Койчева, която сподели своя опит с нас и не прояви никаква ревност, че някой друг проучва разкопките. В лицето на Красимира Чолакова, директор на РИМ – Габрово, също получаваме голямо съдействие. Намирането на стилоса е важно, това е бялата лястовичка за разкопките. Народът казва, че една лястовица пролет не прави, но тя известява, че идва пролетта.

Автор: Тихомир Църов