Бал на отминалите времена

Регионален исторически музей – Габрово започна събирателска дейност с конкурсен характер, под надслов „Бал на отминалите времена“. Инициативата е подета поради интереса и атрактивността на подобен вид материали, както и на ограниченото количество на същите във фондовете на музея. Целта е да се обърне внимание и на самата история на притежателя, не само на роклите като предмет. За съжаление в повечето музеи в страната липсва точно тази част – историческата справка.

Всяка рокля, дарене на културната институция, сама за себе си представя модата за отделен период от време, придружена със своята лична история или с историята на самия човек.

Първото дарение във фонда на музея постъпи дни след обявяването на конкурса, благодарение на възпитаничка на Националната априловска гимназия, а по-късно и на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Роклята е лека и ефирна, ръчно шита от 1980 година.

Втората дарена рокля също е на възпитаничка на Априловската гимназия. Тя е дело на габровска шивачка, от далечната 1984 г. Роклята е носена на Абитуриенски бал в Младежкия дом в гр. Габрово, традиционно място за провеждането на подобен род събития от онова време. Абитуриентката – Катерина завършила небезизвестната гимназия е дъщеря на Никола Коцев – багерист в СМК – гр. Габрово, копал основите на Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов“, на габровската болница „Тота Венкова“ и на още много други сгради в града, носител на много значки и отличия за времето си.

Културната институция получи и голямо дарение от две сестри – Валентина и Татяна Джурови. Те дариха своите абитуриенски рокли, от годините 1980 и 1982 г. дефилирали по улиците на гр. Горна Оряховица и гр. Стражица. Като за своите балове абитуриентките са били подготвени не с една, а с по две рокли – една за първата бална вечер и друга за втората. Интересно е родословието на двете жени. Техният прадядо, който носи фамилията Сайферт е по народност чех. Дошъл в България началото на ХХ век, участва в изграждането на Захарните заводи в Горна Оряховица, където по късно работи и неговият син.

Абитуриенската рокля на Матилда Йорданова също вече е част от фонда на РИМ – Габрово. Г-жа Йорданова е възпитаник на икономическото училище в град Дряново, а по-късно и на УНСС в гр. София. Нейната рокля не е типичната „бална“ рокля за времето си, нито пък за днешното. Тя се състои от две части: къса рокля – както се изрази собственичката – за танци и от дълга пола – за официалната част, интересно решение за далечната 1973 г. Роклята е ръчно изработена по модел на „Българско везмо“, гр. София. Фирма известна за времето си. Там са изпратени специално да се боядисат и конците за бродерията, за да отговарят и на самата гама на основния плат на роклята. Самото й бродиране е дело на майката на абитуриенката, която продължава и до ден днешен да се занимава с шиене, изработвайки разнообразни неща, основно на една кука. Майсторлъка и любовта към този занаят бива наследен и от дъщерята.

Роклята е лека, изчистена и със свойте извезани шевици, тя е пример за любов към българското. Интересно допълнение, като завършек на цялостния облик, са малките, ажурно изработени пафти. Накитът характерен за облеклото на старите българки още от едно време.

Със своето символно значение пафтите затварят кръг, непозволявайки зло да достигне до техния носител. С тях затваряме и темата за сега, очаквайки още рокли, с богата истории, за които да разкажем.

Финалът на конкурса ще бъде отбелязан с голяма изложба в сградата на Регионалния исторически музей, през месец май 2017 г., когато ще бъдат експонирани всички събрани материали, а отличените ще бъдат наградени.