Изложбата „Габровска цветна черга от коприна, дърво и хартия“ на Школа за приложни изкуства Ива Пенчева беше представена в Дечковата къща

На 12 септември на чардака на Дечковата къща беше открита изложбата „Габровска цветна черга от коприна, дърво и хартия“ на Школа за приложни изкуства Ива Пенчева.

Събитието е заключителен етап от проект, финансиран по Програма „Култура“ на Община Габрово, представящ над 70 творби, създадени от Ива Пенчева, Десислава Недялкова, Ивелина Методиева и участници в проведените повече от 10 ателиета на открито в градска среда.

Специално място в изложбата е отредено на рисунките върху коприна, дело на децата и младежите от Дневен център за деца и младежи с увреждания – Габрово.

Пред гостите ръководителката на школата сподели, че идеята на проекта е, чрез съчетаването на трите материи – ефирността на коприната, твърдостта на дървото и гъвкавостта на хартията, по съвременен начин да се представят българските традиции, в частност габровската черга. В творбите са използвани елементи от българските шевици – слънчоглед, роза, декоративни орнаменти и символиката на цветовете: жълт – цвета на слънцето, зелен – на тревата, син – на небето.

Изложбата може да бъде разгледана в Дечковата къща до края на месец септември, след което ще гостува в гр. Троян.