Наследник на първия министър-председател на България след Освобождението Тодор Бурмов посети Дечковата къща

Малцина знаят, че в 200-годишната си история Дечковата къща е била и училище. В периода 1857-60 г. тук учителства бъдещият първи министър-председател на България след Освобождението Тодор Бурмов. В началото на октомври 1857 г., вече завършил Киевската духовна академия, Бурмов е изпратен от душеприказчиците на Васил Априлов за учител в Габрово. За кратко той въвежда редица образователни реформи – разделя учениците според степента им на напредък в учебния процес и образува т. нар. горен клас; включва в програмата нови предмети като новобългарски език, история, математика, физика, френски, търговско писмописание. По отношение на дисциплината Бурмов забранява наказанието с пръчка и го замества с наставления, бележки и добри съвети. В края на учебната година на 8 юли 1858 г. провежда първия публичен изпит. Младият учител спечелва любовта и уважението на своите ученици и будните жители на Габрово.

Връщаме се към тези моменти от габровската историята, тъй като днес имахме удоволствието да посрещнем в музейния обект потомъка на Тодор Бурмов – Джон Бризби. Г-н Бризби разгледа с интерес къщата, където е преподавал неговия прадядо.

Като подаръци получи издадените от музея илюстрована хроника „155 години Габрово град“, албум „Габровските храмове“ и каталог на постоянната експозиция „Градски бит от края на XIX до 40-те години на XX век“ в Дечкова къща, които съдържат информация за събития и места, свързани с личността на Тодор Бурмов.

Припомняме, че на 25 юни 2004 г. в Габрово се проведе национална научна конференция, организирана от Община Габрово, Историческо дружество “Д-р Петър Цончев”, Сдружение “Енциклопедия Габрово”, подкрепена от Института по история на Българската академия на науките и други научни организации. Подготовката и провеждането на конференцията под надслов “Строителите на нова България и Габрово” се ръководеше от директора на Института по история при БАН, проф. д.и.н. Георги Марков. Тя беше посветена на 170-та годишнина от рождението на Тодор Бурмов и 125-годишнината от съставянето на първото българско правителство. Тогава гости на Габрово бяха проф. д-р Стоян Данев и Джон Бризби – правнуци на първия министър-председател.

По време на конференцията Исторически музей – Габрово, съвместно с ЦДА, НМО и ДА – Габрово, организира и експонира на своя територия изложба „170 години от рождението на Тодор Бурмов – първият министър-председател на България”, която за пръв път представи пред публика събрани историческите свидетелства за бележития габровец.