Изложба, посветена на 150 години от основаването на Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ ще бъде открита в РИМ – Габрово

На 6 август, вторник, от 17.00 ч. в Регионален исторически музей – Габрово ще бъде открита изложба по повод отбелязването на 150-годишнината от създаването на Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ – Габрово. Тя е съвместна инициатива на музея и Регионална библиотека „Априлов–Палаузов“ – Габрово.

В експозицията са представени 30 културни ценности и няколко ценни печатни издания – библиографска рядкост. На табла е проследена историята на дружеството, от създаването му през 1869 г. до наши дни.

Акценти на експозицията са най-ранните документи от дейността на дружеството от август 1869 г. и личните вещи на д-р Тота Венкова – първата ученичка, издържана от дружеството при учението си в девическото училище.

Централно място е отделено на най-значимия дарител на ЖБД „Майчина грижа“ – Пенчо Семов. Представени са едни от най-атрактивните културни ценности, притежание на РИМ – Габрово: портретите на благодетелното семейство Пенчо и хаджи Радка Пенчо Семова, художествено изработените поздравителни адреси от дружеството за дарителските им жестове и за първи път показвана в експозиция грамота и почетен знак „За насърчаване към човеколюбие” – втора степен на Радка Семова, отличена от Цар Борис III на 16 февруари 1938 г.