Регионален исторически музей – Габрово представя авторска изложба на доц. д-р Ангел Гоев „Амулети и талисмани – глаголически букви“

 

На 19 юни сряда от 16.00 ч. в Регионален исторически музей – Габрово ще бъде открита авторската изложба на доц. д-р Ангел Гоев „Амулети и талисмани – глаголически букви“.

Според древните вярвания, които са живи и до днес, амулетите и талисманите притежават магически сили да прогонват зловредни погледи и помисли, уроки, болести, магии, лошотии, неблагополучие, демонични и митологични същества. Като пазители и защитници на човека, който ги носи, те привличат успех в начинанията, сполука и добър край на всяко започнато дело. Тази способност получават от естеството на материала, от апотропейните магически символи и знаци върху тях, от формата и обредната им направа.

В българските народни представи човекът и името са едно и също нещо. Първата буква на името съдържа цялото име и изразява неговия носител. Смята се, че ако буквата се постави като амулетен знак, чрез идиограмата на старобългарската глаголическа азбука – тя се превръща в персонален амулет.