Образователни занимания в Регионален исторически музей – Габрово през май

През месец май Регионален исторически музей – Габрово продължава да предлага образователни ателиета за работа с деца и ученици.

На 1 май 1876 г. е обявено Априлското въстание в Габровския край. По повод 143-та годишнина от това събитие и 176-та годишнина от рождението на войводата на габровската чета Цанко Дюстабанов сме подготвили презентация на тема „Цанко Дюстабанов и бунтовната 1876 година“. В нея ще представим бойния път на четата и личността на нейния водач.

За по-малките предлагаме приложно ателие „Аз, Буки…“, посветено на Празника на славянската писменост и култура. Ще се потопим в отминалите времена с писане с перо на глаголически символи и ще се забавляваме с игри на думи.

Специално внимание ще отредим и на най-емблематичното за Габрово събитие – Карнавала. В ателието „Маски горе“ децата ще могат да създадат своe неповторимо цветно домино и да се подготвят за най-веселия, пъстър и шумен градски празник.

Уроците ще се провеждат в сградата на Регионален исторически музей – Габрово – ул. „Николаевска“ 10. Необходимо е предварително записване на тел. 066 809 767.

Цена на посетителския билет – 2 лв.

Освен трите тематични занимания, РИМ – Габрово предлага игра-пъзел „Открий съкровището“ в сградата на музея (ул. „Николаевска“ №10) и играта „Дечковото златно съкровище“ в музеен обект Дечкова къща (ул. „Опълченска“ № 8). За участие в игрите е необходимо предварително записване.