Къща, в която са влезли лазарки, е честита през цялата година!

На 20 април в Дечковата къща влязоха лазарките от група „Дъга“ на Детска градина „Младост“. Гиздави, с венчета на главите и кошнички в ръцете, момичетата пяха и извиха хорце за здраве и благополучие на стопаните, а усмивките им накараха слънцето да се покаже иззад дъждовните облаци.

По традиция на този ден момите обикалят къщите, а ергените си набелязват невеста. Такава беше ролята и на момчетата от групата.

Макар и малки, децата вече знаят много за българските обичаи и история, защото детската градина работи по авторска програма за гражданско образование, в партньорство с музеите в Габрово.

Под чардака на Дечковата къща служители от Дневен център за пълнолетни лица с увреждания – Габрово бяха подредили красиви картини и сувенири, изработени с много старание и любов от нашите съграждани с интелектуални затруднения.

В празничния ден габровци и гости на града имаха възможност да изберат подарък, с който да зарадват близки, приятели, именници и да внесат топлина и уют в домовете им.

Регионален исторически музей – Габрово изказва най-искрените си благодарности към малките и големи участници и им пожелава светли и споделени празници!