Второто издание на каталога „Габровски сокайни шевици“ вече е в продажба

 

Поради огромния интерес, който предизвика каталогът „Габровски сокайни шевици“, съфинансиран по Програма Култура на Община Габрово, Регионален исторически музей – Габрово финансира неговото преиздаване. Всички, които искат да притежават ценното издание могат да го закупят на място в музея (ул. „Николаевска“ №10) или чрез куриер (услугата е за сметка на получателя). Цената на каталога е 20 лева. Заявки за изпращане на каталога могат да бъдат направени на тел. 066 809 767 или на електронна поща: museum_gabrovo@abv.bg.

В каталога е представена колекция от общо 73 шевици, съхранявани в Регионален исторически музей – Габрово, Регионален етнографски музей на открито „Етър” и Музей на архитектурно-исторически резерват „Боженци”. Писаните шевици са 31, ажурните – 32, тъканите – 7 и иновираните – 3. Датировката на изработката приблизително може да бъде отнесена от края на XVIII и началото на XIX век, а шевиците от МАИР „Боженци“ от първата половина на XX век.

Изданието ще даде възможност на специалисти, изследователи, любители на традиционната везба и на широката публика да се запознаят с красотата и спецификата на сокайната шевица.