Изложба-базар „Пергаменти – именните дни“ бе открита в РИМ – Габрово

Изложбата „Пергаменти – именните дни“ на доц. д-р Ангел Гоев бе открита в Регионален исторически музей – Габрово. В нея са представени характерни вярвания и обичаи, свързани с този тип празничност, разпространена сред българското християнско население.

Доц. д-р Ангел Гоев прави изследванията си близо 50 години. При откриването на изложбата той разказа за вярата на българите, че човек и името му са едно и също нещо. Известна е поговорката „Името прави човека и човек прави името”.

„Докато не е кръстен, човек не е персонифициран. Това се случва, когато му бъде дадено име. В българската народна вяра и традиция е казано, че до третия ден едно новородено трябва да бъде кръстено. Много страшно е, ако си отиде от този свят, без това да се случи. Тогава, вярват старите българи, то се превръща в демонична сила. Затова човек без име, не е човек”, разказва Ангел Гоев.

По думите на доц. д-р Гоев в народната вяра има два основни показателя да се даде име на един човек. Смята се, че човек идва с името си. Ако се роди на Йордановден, трябва да бъде кръстен Йордан. Също така е прието дядото да дава името на внука си, а бабата на внучката.

Именните дни се почитат много в миналото. Празнува се не само светеца, а и човека. Както много други родни обичаи, този също е свързан с трапезата – съобразена със съответния период. Ако е през пости, се ядат постни ястия. На този ден не се кани. Колкото повече хора ти дойдат на гости, толкова по-тачен си в своята общност. До именника се поставя празен стол, на който се вярва, че седи светецът. Пред него са сервирани прибори, а в паницата му е сипано повече ядене, което е знак на уважение.

Изложбата „Пергаменти – именните дни“ може да бъде разгледана до края на м. януари в изложбената зала на Регионален исторически музей – Габрово на ул. „Николаевска” №10.