Празник на щирника и Европейска нощ на музеите в РИМ – Габрово

На 19 май (събота) Регионален исторически музей – Габрово за поредна година отвори врати за Европейска нощ на музеите. Първото издание на Европейска нощ на музеите е организирано през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години се разпространява успешно из цяла Европа.

Началото на събитието бе поставено в 20:30 часа с „Празник на щирника“, на който по традиция бяха представени традиционни ястия от Габровския край. Най-добрите ястия бяха отличени в три категории:

1. „Най-добро габровско ястие“

I-во място – Румяна Матеева за лятна манджа;

II-ро място – Ива Гъдева за Габровски хапки;

III-то място – Ирина Стоянова за салата от охлюви.

2. „Най-вкусен щирник“

I-во място – Лалка Христова;

II-ро място – Румяна Матеева;

III-то място – Радка Николова.

3. „Най-вкусен сладкиш“

I-во място – Ива Гъдева за сусамки;

II-ро място – Радка Николова за плодов сладкиш.

Всички посетители имаха възможността да опитат от представените ястия.

Инициативата Европейска нощ на музеите продължи с представяне на книгата „Традиционни рецепти от Габровско“, съдържаща общо 63 рецепти от 23 различни автора. Включените в изданието рецепти са събрани от екипът на РИМ – Габрово, като някои от авторите са редовни участници в ежегодния „Празник на ширника“.

За доброто настроение на присъстващите с изпълнения на автентичен габровски фолклор се погрижи на фолклорната група при читалище „Христо Ботев – 1929 г.“ – с. Донино.

В Европейската нощ на музеите стотици габровци и гости на града посетиха Регионален исторически музей – Габрово и разгледаха постоянна експозиция „Габрово и габровци“ и изложба „Спасени реликви“.