Ретроспективна изложба – живопис „25 години Детска школа Енкуастика” бе открита в РИМ – Габрово

Ретроспективна изложба – живопис „25 години Детска школа Енкуастика” бе открита в Регионален исторически музей – Габрово. Пълната зала на ул. „Николаевска“ 10 събра бивши и настоящи възпитаници на школата и много гости, дошли от различни краища на страната, за да отбележат заедно 25-годишния юбилей.

В изложбата са показани ранни творби, рисувани в началото на 90-те години на ХХ век, като и съвременни, за да се проследи развитието на младите творци през годините. Представени са и произведения на деца от Детска школа „Приложни забавления“, като общо са експонирани над 120 творби от двете школи.

Приветствено слово от името на институцията произнесе Красимира Чолакова, директор на Регионален исторически музей – Габрово, която връчи на Румен Трифонов поздравителен адрес и пожела двете институции да продължат да работят все така добре и заедно да популяризират детското и юношеското творчество. Поздравителен адрес на ръководителя на Детска школа „Енкаустика“ бе връчен и от името на г-жа Таня Христова, кмет на Община Габрово.

На откриването г-н Румен Трифонов сподели историята на школата и идеите, които тя съхранява и днес. Той изказа своите благодарности към всички гости, негови минали и настоящи възпитаници, приятели и семейство за уважението и многото споделени мигове и надеждите за още такива.

Г-жа Мариана Трифонова, съорганизатор на събитието, също сподели своите благодарности към присъстващите. Тя е ръководител на Детската школа „Приложни забавления”, като нейното внимание е насочено към по-малките творци.

Събитието бе придружено от кратка програма, в която възпитаници на школата демонстрираха и завиден музикален талант. Те зарадваха присъстващите в публиката гости с изпълнения на цигулка и пиано.

Неоспорима е заслугата на двете школи – „Енкаустика” и „Приложни забавление”, за развитието на изкуството в града. Те са основния двигател, който подхранва младите таланти на Габрово. Възпитавайки любов към изкуството, те са неделима част от културния и духовен живот на града.

Изложбата може да бъде посетена до 20 януари 2018 г. Всеки, който желае да види от близо най-древната и интересна живописна техника – енкаустика, е добре дошъл.