Със сгледното си хоро габровци слагат началото на зимата

Със сгледното си хоро габровци слагат началото на зимата. Тази традиция бе представена на празника на Габрово – Петковден, от Селския мол – „Забравени традиции, живи вкусове” и Регионален исторически музей – Габрово. Пред Дечковата къща бе пресъздадена една традиция, която в миналото има важно място за живота на местната общност.

Маргарита Стоянова от читалището в село Гарван, която е един от „двигателите” на Селския мол, ни връща към бита на габровци в миналото.

„В този край мъжете са били дюлгери и са ходили да работят на друго място. Жените, понеже е планина, са ходили на руманя – да жънат в Добруджа. На това място, близо да Часовниковата кула, се е правил традиционния женски пазар. На Петковден всички са се събирали и са люшвали хоро, както се прави на празник. Младите хора са се залавяли на хорото, а бъдещите свекърви и тъщи са използвали, за да сгледат на хората някоя хубава мома или някой напет ерген.

Първото зимно хоро не е характерно само за Габрово. След него започват седенките, на пролет стават сватбите, а на следващия Петковден вече са се появили рожбите.”

Уредникът в Регионален исторически музей – Габрово Николета Маринова разказва, че зимното хоро е един вид приветствие от страна на хората към настъпващия сезон.

Регионален исторически музей – Габрово подкрепи идеята да се направи зимно хоро пред Дечкова къща. Институцията е убедена, че чрез прояви от по-масов характер идеята да се запазят българските традиции би добила популярност сред хора от различни възрасти.

Автор: Тихомир Църов