Изложба „Света Петка – духовната покровителка на Габрово“

В навечерието на духовния празник на Габрово Регионален исторически музей организира изложба посветена на покровителката на града – Св. Петка.

Най-ранните свидетелства за съществуването на Габрово на днешната му територия са свързани именно с нея. По време на пренасянето на мощите й от родния й град Епиват към столицата Търново, през 30-те години на XIII век., те преминават през Габрово. На мястото на което пренощуват в последствие е издигнат храм посветен на светицата.

Днес габровци и гостите на града могат да видят запазените основи на този храм, намиращ се непосредствено до дн. хр. „Успение Богородично“, в централната част на града.

Изложбата „Св. Петка – духовната покровителка на Габрово“ ще бъде открита на чардака на Дечкова къща на 13 октомври /петък/, от 17:00 ч. Тя е съвместна с Детските школи по приложни изкуства „Приложни забавления“, с преподавател Мариана Трифонова и „Енкаустика“, с преподавател Румен Трифонов. Посетителите ще могат да видят творби на възпитаници на двете школи, изработени в различни техники, но обединени под една обща тема.

Изложбата ще бъде свободна за посещение до началото на месец ноември.