Габрово върху дантела

ГАБРОВО ВЪРХУ ДАНТЕЛА
Авторска изложба на Надежда Лазарова 

       По случай празника на града, на 15 май 2014 г. в  ”Дечкова къща” гостува габровката Надежда Лазарова с изложбата „Габрово върху дантела”.

        Колекцията „Габрово върху дантела” е израз на любовта към родния й град и неговите забележителности. Под влиянието на арх. Нено Ямантиев и неговата книга – албум „Габрово през епохата на Възраждането” са създадени творбите „Църквата „Свето Благовещение” и „Даскал Цвятковото школо”. Изцяло авторски проект е триптихът „Карнавално навечерие”, като в него са включени някои от емблематичните места на Габрово: „Парахода”, Дома на хумора и сатирата, паметника на Рачо Ковача, както и Часовниковата кула. В комплекта „Габровски миниатюри” са показани каренце „Габровската олелийня”, овалите „Букет за габровското коте”, „Бягащо коте”, както и кръгли салфетки „Символи на габровските анекдоти”. Специално за изложбата е изработен диптиха „Икономисвай и от веселбата” по приказката, че габровци играят на хорото по терлици, за да чуват севлиевската музика.

      Чрез изложбата „Габрово върху дантела” с художественото майсторство на едно традиционно занятие по един неповторим начин се разказва близо 155-годишната история на града.