РИМ – Габрово взе участие в изложба „Вотиви“ на Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН

Регионален исторически музей – Габрово, след представянето на вотивите от хр. „Св. безсребреници и чудотворци Козма и Дамян“, гр. Габрово, в сградата на музея, продължава популяризирането и запознаването на хората с една не толкова известна практика днес и свързаните с нея оброчни плочки, наречени вотиви.

Културната институция взе участие в изложбата „Вотиви“ на Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН. Изложбата включва общо 550 вотива, от 15 музеи от цялата страна. Това е най-мащабната до сега в България подобна изложба. Първият публично огласяван резултат от работата на ИЕФЕМ по общоакадемичния проект на БАН „Траките – генезис и развитие на етноса, културни идентичности, цивилизационни взаимодействия и наследство от древността“.

Изложба бе официално открита на 30 октомври 2016 г. в сградата на Националния етнографски музей. РИМ – Габрово се включва с общо 26 броя вотиви от своята колекция, някой от тях са и част от постоянната експозиция на музея, на ул. Николаевска № 10, гр. Габрово.

„Разказът за вотивите е стар колкото света. Това е приказка за предметните изражения на хилядолетните човешки надежди, мечти, страхове, молби за здраве, за рожба, за изцеление, за благополучие, за здравето на животните и за плодородие“ – с тези думи започва и специално създадения Каталог за изложбата, дело на специалистите Иглика Мишкова, Елка Минчева и Светла Ракшиева. Безспорно безценно издание, с висока етнографска, историческа, религиозна и художествена стойност.

РИМ – Габрово приканва всеки, който желае да се запознае с историята на тази вековна практика, да види автентичните оброчни плочки, наречени вотиви, в Огледалната зала на ИЕФЕМ – БАН до 01 февруари 2017 година!