Представяне на албум „Православни храмове в Габровско“

На 20 октомври 2016 г. в сградата на Регионален исторически музей – Габрово се състоя официалното представяне на албум „Православни храмове в Габровско“. Изданието, което е посветено на 150-тата годишнина от освещаването на храм „Успение Богородично“, е резултат от изпълнението на проект „Православни храмове в Габровско”, финансиран по Програма „Култура“ на Община Габрово и с финансовото участие на Архиерейско наместничество – Габрово и РИМ – Габрово.

Албумът бе представен от своите съставители Красимира Чолакова, Росен Йосифов и протойерей Руслан Личев. Редактор на изданието е Савина Цонева. Създаденият културен продукт е двуезичен и ще бъде използван за популяризиране на историята и културата на Габрово в страната и чужбина. В него са представени 32 действащи православни църкви и манастири на територията на Габровска духовна околия.

По време на представянето бяха наградени и победителите в изложба-конкурс за детска рисунка „Моят храм“. Отличени бяха:

  • 1-во място – Елена Маркова, на 9 год. от Арт студио „Палитра“, София.
  • 2-ро място – Биляна Яръмова, на 14 год. от Детска школа „Енкаустика“ с преподавател Румен Трифонов.
  • 3-то място – Симона Минчева, на 12 год. от Детска школа „Енкаустика“ с преподавател Румен Трифонов.
  • Поощрителна награда се дава на Стефан Дженков, на 11 год. от Детска школа по изобразителни изкуства при НЧ „Св. Св. Кирил и Матодий 1928“ с преподавател Марияна Трифонова.

Пред събралите се официални лица, журналисти и гости свои изпълнения представиха хористите от църковния хор при храм „Успение Богородично“.