VII Национален музикален празник и изложба „С песен на сърцето“

Регионален исторически музей – Габрово за седма поредна година организира Музикален празник „С песен на сърцето“. Неговата цел е да популяризира старата градска песен и да даде поле за изява на различни самодейни вокални групи и състави от цялата страна.

Седмото издание на празника ще се проведе на 25 юни (събота) от 10:00 часа – на площада пред Дечкова къща. В него ще вземат участие 19 вокални групи, от цялата страна: Варна, Силистра, Добрич, Плевен, Казанлък, Дряново, Севлиево, Царева Ливада и разбира се не на последно място съставите от габровско, които за поредна година ще уважат събитието.

Музикалният празник няма конкурсен характер, но има за цел популяризиране на градските традиции и да напомни за един позабравен музикален жанр – старата градска песен.

За първи път празникът е проведен на 27 юни 2009 год. пред емблематичната Дечкова къща, представяща градският бит от края на XIX – 40-те години на XX век. От тогава насам се провежда всяка година, в последната събота на месец юни или както казват групите – „точно преди всеки състав да излезе в заслужена почивка за лятото“. Пропусната е само една година – 2013, когато Дечковата къща е в ремонт и се подготвя нова експозиция.

Тази година по случай празника и неговото популяризиране Регионален исторически музей – Габрово организира и изложба. В нея са представени, с кратка информация и история, част от съставите взели участие в него и спомогнали за неговото отбелязване.

Ще бъдат експонирани и културни ценности от фонда на музея, свързани с музикалния живот в града. Става въпрос за предмети, афиши, партитури, различни документи, устави и други. Свързани с първия оркестър – „Джаз Керков“ – афиши, снимки; с музикалните дружества („Емануил Манолов“; „Бетовен“) и за различни личности свързани с музиката в града. Чрез много снимки ще бъде представени различни моменти от музикалния живот в Габрово: снимки на оркестъра при Априловска гимназия през различни години, както и оркестрите и хоровете, към други училища в града; снимка на основателите на детска музикална китка „Веселинка“ (първия детски състав след Освобождението). Ще може да се види и Протокол № 1 от 20. II. 1905 г. от заседание, на което е взето решение за възстановяване на музикалното дружество „Емануил Манолов“ и много други.

Официалното откриването на изложбата ще бъде в самия ден на празника, за да може съставите от близко и далеч, който ще вземат участие, да могат да я посетят. За всички, които не успеят да дойдат на самия ден, тя ще бъде отворена за посещение и през месец юли.

Всеки е добре дошъл да отбележим празника заедно.

s_pesen_na_sarceto_2016_848x1200