На 13 май (събота) пред Музеен обект „Дечкова къща“ се проведе осмото издание на ежегодния „Празник на щирника“. Събитието бе организирано от Регионален исторически музей – Габрово в партньорство с Народно читалище „Христо Ботев – 1929 г.” село Донино и Народно читалище „Зора – 1929 г.“ село Харачери.
„Зеленият вкус на природата“ бе мотото на тазгодишното издание, обвързано не само традиционните зелени ястия от Габровския край, но и с желанието на Габрово да се развива като зелен и екологично ориентиран град.
Компетентно жури оцени участниците в три категории: „Най-добър зелен щирник“, „Най-вкусно габровско зелено ястие” и „Най-вкусен зелен десерт”.
1. „Най-добър зелен щирник“
I-во място – Райна Ненова от с. Донино;
II-ро място – Магда Маркова от с. Харачери;
III-то място – Диана Колева от с. Донино.
2. „Най-вкусно габровско зелено ястие“
I-во място – Стойна Митева от с. Харачери за лучник;
II-ро място – Ива Гъдева от с. Донино за кюфтета от тиквички;
III-то място – Силвия Петкова от с. Харачери за вита баница.
3. „Най-вкусен зелен десерт“
I-во място – Радка Иванова от с. Донино за сладкиш със спанак;
II-ро място – Диляна Петрова от с. Харачери за торта от спанак;
III-то място – Десислава Станчева от с. Донино за крем карамел с мента и лимон.
За доброто настроение на присъстващите с изпълнения на автентичен габровски фолклор се погрижи фолклорна група „Росна Китка“ с художествен ръководител Петко Иванов от с. Донино.
След приключване на музикалната програма всички посетители имаха възможността да опитат от представените ястия.