РИМ – Габрово и Български културен и образователен център в Еврорегион Маас-Рейн гр. Ахен, Германия със заявка за ползотворно партньорство

Месец след връчването на наградите от детския онлайн конкурс „Лъвский скок към вечността“, организиран от Регионален исторически музей – Габрово, директорът на институцията – Росен Йосифов, имаше възможност да предаде наградата за победителя в категория 5 – 7 клас – Адриян Янков от Българско неделно училище „Св. Княз Борис I“, гр. Ахен, Германия.

Подаръкът за Адриан и Каталог на постоянната експозиция в музеен обект „Дечкова къща“, който ще бъде предоставен за ползване в библиотеката на Българското училище, бяха получени от семейство Марина и Христо Владови от Габрово, които работят като преподаватели по музика в същото училище и в други музикални школи в Германия и активно участват в дейността на българската общност там.

Приятна изненада за нас беше специалният подарък и картичката от г-жа Нина Йорданова – заместник-председател на Български културен и образователен център в Еврорегион Маас-Рейн гр. Ахен, Германия.

А ето и предисторията на нашето виртуално познанство и вярваме бъдещо реално партньорство:

Веднага след обявяването на конкурса, в началото на месец февруари 2023 г., на електронната поща на музея беше получено следното писмо:

„Уважаеми дами и господа,

Един от нашите съмишленици, който изключително всеотдайно ни подкрепя в културно-просветителната ни дейност в Еврорегион Маас-Рейн, Германия, е габровец не само родом, но и по душа и сърце. Този Ваш съгражданин ни изпрати информация за конкурса за рецитиране на стихотворение, посветено на Левски.

Прочетохме, че в конкурса могат да вземат участие деца, които посещават габровските училища, но все пак искаме да Ви помолим, ако е възможно да изпратят видеозапис и няколко от нашите деца. Вярваме, че по този начин, те ще имат възможност да се почувстват част от всички онези деца в България, който около 18.02. говорят, пеят, учат и рецитират за Левски.

Сега няколко думи за нашето неделно училище „Св. Княз Борис I“. Основано през 2017 г., училището ни се разраства ежегодно, като в момента в него се обучават общо 50 деца от подготвителна група до 7-ми клас. Всяка събота в рамките на четири учебни часа децата изучават Български език и литература, история, география, български народни обичаи. Обаче за нас, преподавателите в училището, е много по-важно, че децата намират нови приятели, редовно общуват на български език и съхраняват връзката с България.

Поздрави, Нина Йорданова – заместник-председател на Български културен и образователен център в Еврорегион Маас-Рейн гр. Ахен, Германия.”

Няма как такова писмо да не ни развълнува. С радост приехме участието на всички деца от Габрово и страната: Бургас, Варна, Каварна, Петрич, Силистра, Шумен, но най-затрогващо беше желанието на българчетата, живеещи в чужбина, тъй като освен от Неделното училище в гр. Ахен, в конкурса взеха участие и деца от Българско културно-просветено училище „Паисий Хилендарски“ от гр. Памплона, Испания, с които имаме партньорски взаимоотношения от няколко години.

От Ахен в конкурса се включиха: Детелина Машева и Елизе Садика Рьомгенс в категория 1 – 4 клас; Адриян Янков и Даримир Машев в категория 5 – 7 клас. Гласуване във Фейсбук определи за победител в категория 5 – 7 клас Адриян Янков.

Регионален исторически музей – Габрово изказва най-искрени благодарности към г-жа Нина Йорданова, семейство Владови и всички техни колеги, които със сърце и отдаденост работят за съхраняване на българската култура, история и традиции и възпитават децата в любов към родината!