Национална научна конференция „Стопанската култура на българите и примерът на габровци през XIX-XXI век“, 28-29 април 2022 г.

Регионален исторически музей – Габрово и Институтът за исторически изследвания при БАН имат удоволствието да Ви поканят на предстоящата национална научна конференция на тема „СТОПАНСКАТА КУЛТУРА НА БЪЛГАРИТЕ И ПРИМЕРЪТ НА ГАБРОВЦИ ПРЕЗ ХІХ –ХХІ ВЕК“, която ще се проведе на 28-29.04.2022 г. в Музеен обект „Дечкова къща“ с научен ръководител проф. д-р Илияна Марчева от ИИстИ към БАН.

Форумът е посветен на 140 години от основаване на първата вълненотекстилна фабрика на Иван К. Калпазанов в Габрово. Неговата дейност на предприемач и благодетел ни провокира с тази конференция да потърсим примери, анализи и факти за модерната стопанска култура на българите в историческата перспектива на ХІХ – ХХІ век. Стопанската култура разбирана като поведение, отношение, ценности, умения, морал при водене на търговско-предприемачески, финансови и бизнес дела зависи както от личността, така и от времето, условията и постиженията на икономическата наука и образование. Изследването на субективното и обективното в стопанското поведение на българите през ХІХ-ХХІ век е предизвикателство за изкушените в стопанската история.

Тематичните полета, към които изследователите са насочили своето внимание, са:

  • История на индустриалното и занаятчийско производство: предприятия, технологии, контакти, приносът на Габрово;
  • Институциите и стопанското развитие на България – ролята на държавата;
  • Стопанското развитие в кризисни времена – предизвикателства и постижения;
  • Българският предприемач: исторически профили в миналото и днес;
  • Историческата памет и мястото на музеите: фондове и експозиции.

За участие в конференцията подадоха заявки изследователи от БАН, преподаватели от СУ „Климент Охридски“, колеги от музеите в Габрово, Трявна, Благоевград, Варна, Кюстендил, Горна Оряховица, Казанлък, Провадия, Панагюрище, от Държавните архиви в Стара Загора и Монтана.

По време на конференцията ще бъде представена книгата „Летопис на Историческия музей в Габрово“ посветена на 140 годишнината от основаването на музея. Съставители: Росен Йосифов и Катя Гечева.

Предстоящата конференция е поредната след конференциите проведени през 2006, 2013 и 2018 г. на стопанска тематика, представящи тенденциите в изследванията за развитието на Габрово и региона в контекста на цялостното развитие на България. Представените доклади и научни съобщения ще бъдат публикувани в пореден том „Известия“ на РИМ – Габрово.

 

Програма за конференцията: programa_2022_04.pdf