Селски мол „Базар – забравени традиции, живи вкусове“ пред Дечкова къща

На 28 април 2018 г. (събота) пред Дечкова къща се проведе Селски мол „Базар – забравени традиции, живи вкусове“. В изложението бяха показани местни семена, зеленчуков и цветен разсад, овошки, зелени храни от градината, фермерски и домашни продукти от селския двор, изделия на местните занаяти, демонстрации и дегустации, традиционни предмети, облекла и други.

Организатори на събитието са Народно читалище „Св. св. Дамаскин и Онуфрий Габровски – 2011“, Народно читалище „Христо Смирненски – 1949“ – кв. Русевци и Народно читалище „Христо Ботев – 2008“ – с Гарван със съдействието и подкрепата на Регионален исторически музей – Габрово и Община Габрово.

За доброто настроение на присъстващите се погрижиха различни фолклорни състави от Габрово и региона, като най-малкият участник, който откри сцената бе едва на три години и половина.

Базарът беше проведен под мотото „Цветен“, защото по време на празника бяха засети различни цветя и билки, чиито семена бяха осигурени от месните производители. Те ще останат в Дечкова къща, за да красят нейния чардак.