Научна конференция „Развитието на занаятите и индустрията в България през XIX-XXI век и приносът на Габрово“,
26-27 април 2018 г.

На 26 и 27 април 2018 г. в Регионален исторически музей – Габрово се проведе първото издание на Национална научна конференция: „Развитието на занаятите и индустрията в България през ХІХ – ХХІ век и приносът на Габрово“.

Двудневният форум бе организиран от Община Габрово, Институтът за исторически изследвания – БАН (ИИстИ-БАН), Регионален исторически музей – Габрово и ЕМО „Етър“. В научната конференция, чиято ръководител бе проф. д-р. Илияна Марчева, взеха участие 40 представители на научната общност от цялата страна.

Конференцията бе открита от Красимира Чолакова, директор на РИМ – Габрово, която заяви пред участниците, че форумът ще бъде ежегоден и ще се реализира през пролетта. Зам.-кметът на Община Габрово Нела Рачевиц поздрави присъстващите и изрази надежда, че конференцията ще има своето развитие през следващите години.

Включването на темата за занаятите бе по желание на екипа на РИМ – Габрово и е по повод присъединяването на Габрово към Мрежата от творчески градове на ЮНЕСКО.

От РИМ – Габрово в конференцията се включиха с доклади Росен Йосифов, гл. уредник в музея, Иван Постомпиров – гл. уредник, Иван Христов и Даниела Цонева – уредници.

През м. октомври предстои публикуването на всички доклади в печатно издание.