„Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“

По повод 176 години от рождението на великия поет и революционер Христо Ботев, специалисти от Регионален исторически музей – Габрово гостуваха в Часа на класа на учениците от VI „б“ клас в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, по покана на класния ръководител Петя Недялкова.

Освен живота и делото му в презентацията „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“ бяха представени и двама габровци, участвали в четата – военният ръководител Никола Войновски и Димитър Тодоров – Димитрото.

Разговорът премина и към мястото в Габрово, на което на 2-ри юни отдаваме своята почит, поднасяме венци и цветя и прекланяме глави пред делото на загиналите за свободата и независимостта на България.

Учениците са запознаха с любопитна информация за най-голямата фалшификаторска афера в Царска България, свързана с банкнотата от 5000 лв., върху която е образът на Ботев.

Наученото от музейния урок шестокласниците показаха в работните листове с въпроси, свързани със семейството на Ботев, с революционната и публицистичната му дейност, както и с банкнотата, известна като Ботевка.