Културна ценност на месеца – април 2015 г.

pushka_1280x720.jpg

Културна ценност на м. април е ПУШКА „МАРТИНИ“, ОБР. 1871 г., притежание на Георги Бочаров – занаятчия, поборник, опълченец, кмет на Габрово.

Представител на системата „Хенри-Мартини“, образците 1870 и 1871 г. са английски патент,  конструирани от бостънския  инженер Хенри Пибоди и произведени  в САЩ.  Те са усъвършенстван вариант на обр. 1862 г. и са първата английска пушка, създадена за метални патрони. Отличават се с добра скорострелност. Пушката „Мартини“ е най-масовото ръчно огнестрелно оръжие в турската армия, което е на въоръжение по време на Руско-турската освободителна война и след това. Върху ложата на Бочаровата пушка е издълбан текст „1876 г. Г. Б.“, а на механизма – фабричен надпис „Peabody&martini”. При подготовката  на Априлското въстание този образец е внасян предимно от румънския пазар.

Георги Бочаров е роден в Габрово около 1855 г. в семейството на свещеник Димитър Йовчев Бочаров. Завършва Габровското училище, а от 1873 г. до лятото на 1875 г. е в Прага, за да специализира бояджийство. След завръщането си в Габрово Бочаров работи като майстор-бояджия. Той е сред  габровските младежи,  възобновили комитетско дело на създадения от Апостола през втората половина на 1870 г. частен революционен комитет в Габрово. Включва се в Априлското въстание като подвойвода и писар на Дюстабановата чета. Събитията от април-май 1876 г. описва в Дневник, който се съхранява в РИМ – Габрово. Участва като доброволец в Руско-турската освободителна война в състава на конната сотня. След Освобождението заема административни длъжности в Севлиево, Елена, Тетевен, Карлово, Нова Загора и Враца. Бочаров е сред  водещите фигури в управлението на Габрово – два мандата е издигнат за кмет  от януари до март 1899 г. и от юни с. г. до октомври 1902 г. Умира на 15 януари 1903 г., но оставя в наследство богат архив (документи, снимки, вещи).