Откриване на изложба „Есенни багри“

На 28.09.2017 год. /четвъртък/ Регионален исторически музей – Габрово откри изложбата „Есенни багри“. Тя е съвместна с детските школи по приложни изкуства „Енкаустика“ и „Приложни забавления“, с преподаватели съответно Румен Трифонов и Мариана Трифонова.

Изложбата е експонирана на чардака на Дечкова къща и представя 20 броя творби в различни техники. Основно посетителите могат да видят древното изкуство да рисуваш върху дърво – енкаустика и изкуството да рисуваш върху стъкло – витраж. Автори на творбите са деца и юноши от 6 до 21 годишна възраст.

Дечковата къща бе затворена за определен период през годината, поради извършването на консервационна дейност и много от планираните изложби не успяха да се състоят. Изложбата „Есенни багри“ е първата за годината и е факт благодарение на преподавателите и възпитаниците на двете школи, с които музеят работи съвместно дълги години. Тя е дебютна за някой от авторите, поради което екипът на РИМ – Габрово им пожелава да продължават все така да рисуват и да се развиват в тази насока, а на преподавателите да продължават да подхранват любов към изкуството.

Изложбата е свободна за посещение до 11 октомври, след което предстои нов съвместен проект с двете школи, по повод духовния празник на Габрово и неговата покровителка Св. Петка.