Изложба „Бал на отминалите времена“ бе открита в РИМ – Габрово

Изложба „Бал на отминалите времена“ бе открита днес, 29.08.2017 г., в сградата на Регионален исторически музей – Габрово.

Тя е резултат на събирателската дейност на музея от изминалата година. Благодарение на нея са събрани 19 броя дамски и мъжки бални тоалети.

В изложбата са включени всички постъпили дарения през изминалата година. Тоалетите представят модата в този вид облекла за периода 1971 – 1989 г. Специално жури подбра най-красивите и атрактивни тоалети, като наградите бяха връчени лично от Красимира Чолакова, директор на РИМ – Габрово, както следва:

I-ва награда

Рокля на ВЕНЕТА ГЕОРГИЕВА-КОЗАРЕВА

Завършила Национална Априловска гимназия, гр. Габрово – 1971 г.

II-ра награда

Бален костюм на ГЕОРГИ ЦВЕТКОВ

Завършил ЕСПУ „Максим Райкович“, гр. Дряново – 1978 г.

III-та награда

Рокля на ТАТЯНА БОЖКОВА /от втора бална вечер/

Завършила СОУ „Ангел Каралийчев“, гр. Стражица – 1980 г.

В края на 60-те до началото 90-те години на ХХ век в Габрово абитуриентските балове се празнуват в Младежкия дом. Повечето абитуриенти свързват балната си вечер с музиката и танците. Това е един емоционален ден, от който спомените остават за цял живот.

„Ние приемахме много по-емоционално баловете, защото до този момент нямахме право да носим такива дрехи и обличайки ги, разбирахме, че сме навлезли в новия етап от живота си.”

Даниела Цонева, историк

Най-ранният експониран тоалет е абитуриентската рокля на Венета Георгиева-Козарева. Тя завършва Национална Априловска гимназия през 1971 г. За ушиването на нейната рокля е използван плат, специално донесен от бившата Германска демократична република.

От 1973 г. е роклята на Матилда Йорданова, която съдържа елементи от традиционната българска носия. Тя е ръчно изработена, с миниатюрни пафти и е по модел на „Българско везмо“ – София.

Обичайна практика в тези години е платът да се закупува от гр. София. Впоследствие местни габровски шивачи създават от него елегантни и модерни дрехи.

Евдокия Пайневелова /Дуса/ – шивачка в театъра изработва роклята на Венета Козарева от 1971 г., а Дора и Донка Екимови, създават модела на роклята на Бонка Спасова от 1974 г.

В изложбата се представени и няколко мъжки бални тоалета. В последните дни на кампанията постъпиха като дарение три костюма от 70-те и 80-те години на ХХ век.

На шивача Христо от Драматичен театър „Рачо Стоянов“ е дело костюмът на Стефан Гърков от 1984 г. През 1978 г. шивачът Стоян от ДПП „Боби Денчев“ в гр. Дряново изработва, от плат китайско дубле (закупен от ЦУМ – София) балния костюм на Георги Цветков.

Чрез тази своя инициатива, РИМ – Габрово ще обогати своя фонд „Етнография“ и ще съхрани за поколенията, както балните тоалети от епохата на социализма, така и историята на техните притежатели.

Изложбата бе реализирана със задружни усилия на целия колектив на РИМ – Габрово. Дизайнер: Ивелина Методиева-Цанева.

Автор: Николета Маринова