Изложба „Бал на отминалите времена“

На 29.08.2017 г. (вторник) Регионален исторически музей – Габрово ще открие изложба „Бал на отминалите времена“, която е резултат от започналата през изминалата година събирателска инициатива от страна на културната институция. Благодарение на нея бяха събрани общо 19 броя дамски и мъжки бални тоалети.

Балните рокли и костюми, като един специфичен материал, са слабо застъпени в музейните фондове, което породи желанието да се съберат и експонират с цел да се покаже тяхното разнообразие и красота.

В изложбата са включени всички постъпили дарения през изминалата година. Чрез тях е представена модата, в този вид облекло за периода 1971–1989 година. Абитуриентите, на които са принадлежали са завършили образованието си през този отрязък от време в градовете – Габрово, Дряново, Велико Търново, Горна Оряховица и Стражица.

Най-старият тоалет е абитуриентската рокля на Венета Георгиева-Козарева, която е завършила Националната априловска гимназия на 24 май 1971 г. За изработката на нейната рокля е донесен плат чак от бившата ГДР.

От 1973 г. датира може би най-интересната рокля в изложбата. Тя е принадлежала на Матилда Йорданова и съдържа елементи от традиционната българска носия. Ръчно изработена, по модел на „Българско везмо“ – София и допълнена с миниатюрни пафти.

В изложбата са включени и снимки на част от абитуриентите, носещи експонираните тоалети.

Официалното откриване на изложбата ще се състои на 29.08 (вторник) от 17:00 часа в изложбената зала на втория етаж в сградата на РИМ – Габрово, на ул. „Николаевска“ 10. Тогава ще бъде връчена и голямата наградата – таблет, на най-хубавия и атрактивен тоалет, който жури от специалисти предварително ще определи. Културната институция е предвидила, също така и 2–ра и 3-та награда за участниците.

Специално за децата, след откриването, ще бъде поставен манекен с изчистена, бяла рокля. Върху нея всеки малък посетител ще може свободно да остави своя отпечатък, за да създадем заедно една пъстра и изпълнена с живот рокля.

РИМ – Габрово ще съхрани за поколенията както тоалетите, така и историята на техните притежатели.

Изложбата ще може да бъде посетена до 15 септември.

Автор: Николета Маринова