Културна ценност на месеца – септември 2016 г.

Културна ценност за месец септември в Регионален исторически музей – Габрово е сватбена рокля от 1931 година. Дарена е от Богдана Стефанова Калпазанова през 2006 г. Изработена от бежаво-сива коприна, с ефекти от ламени нишки. С изрязано V-образно деколте, в долната си част апликирано с цвете. Запазена в добро състояние.

Роклята дава сведения за модата и вкуса на габровката в началото на миналия век. От първата половина на ХХ век се наблюдават промени в сватбеното облекло. Булката се облича в нов кат дрехи – рокля или пола (клош). В случаи, когато в нейното семейство или в селото има запазена старинна сукманена носия и червено тъкано було, те се обличат само за деня на сватбата. На следващия ден, при отбулването костюмът се променя с градски, а булото се заменя с бял воал или тюл. От средата на XIX век и по специално от нач. на XX век червения цвят, със своето апотропейно значение, постепенно е изместен.

Облеклото на булката, независимо от какви части е комплектовано, се счита за обредно. Без значение дали е облечена според традициите или в по нови по вид и кройка дрехи, невестaта участва в различни обреди и обичаи, целящи да обезпечат благоденствие и плодородие за нея и нейното семейство.

На този етап дрехите са загубили своите традиционни качества – богата украса, апотропеен колорит и пр. Съхранени са най-вече вярванията против уроки и магии.

Всички ритуали от сватбата имат точно определен смисъл и се изпълняват от строго определени лица, с малки разлики в отделните райони.

На своята сватба младоженците получават подаръци от роднините и близките. Това се нарича чеиз или още дарове на булката. Традиция е те да се наследяват. Не е прието да се подаряват или дават на други хора. Ако семейството няма деца, чеизът се връща на родителите на булката.

Сватбата е едно от най-богатите на традиции и символика празненства, носещо в себе си многовековната история на българската култура и бит. Музейните архиви пазят снимки, запечатали красотата на най-разточителния и пищен ритуал в българския фолклор.

В РИМ – Габрово този месец е показан образът на булката началото на миналия век. Посетителите ще могат да видят и фотопортрети на младоженци от същия период, за да се добие по ясна представа за времето. Интересно е и Тефтерчето със „сватбени сметки“ от 1940 г., от което са представени отделни страници. Изложена е и оригинална покана за сватба от 1886 г., която е за сватбеното тържество на габровеца, учител и опълченец Недко Стойков.