На 21 май (петък) Регионален исторически музей – Габрово отвори врати за Музейна нощ, посветена на Празника на град Габрово. В нея партньори на музея бяха НЧ „Христо Ботев – 1929“ – с. Донино и НЧ „Съгласие – 1911“ – с. Велковци.
Началото на събитието бе поставено в 17:00 часа, като бяха представени традиционни ястия от Габровския край. Най-добрите бяха отличени в три категории:
1. „Най-добро габровско ястие”
I-во място – Гергана Тодорова от с. Велковци за Охлювчета от тиквички с разядка от крема сирене
II-ро място – Ирина Стоянова с. Донино за Гъби с ориз
III-то място – Кера Манчева от с. Велковци за Яхния с охлюви
2. „Най-вкусен щирник”
I-во място – Димка Гатева от с. Донино
II-ро място – Данка Пенева от с. Велковци
III-то място – Снежанка Генчева от с. Донино
3. „Най-вкусен сладкиш”
I-во място – Василка Михайлова от с. Велковци за Гръцка халва
II-ро място – Лалка Христова от с. Донино за Кекс с банани
III-то място – Снежанка Генчева от с. Донино за Кекс
Инициативата „Празник на щирника“ продължи с представяне на второто, допълнено издание на книгата „Традиционни рецепти от Габровско“, съдържаща общо 80 рецепти, събрани от екипът на РИМ – Габрово, като някои от авторите са редовни участници в ежегодния „Празник на ширника“.
За доброто настроение на присъстващите с изпълнения на автентичен габровски фолклор се погрижи групата при Народно читалище „Съгласие – 1911“ – с. Велковци.
Всички посетители имаха възможността да опитат от представените ястия.