Изложба „ГАБРОВО – СИГУРНИЯТ ТИЛ НА ШИПКА“

Изложбата „ГАБРОВО – СИГУРНИЯТ ТИЛ НА ШИПКА“ е посветена на 140-годишнината от освобождението на Габрово и епичните боеве на Шипка. Летописът на събитията от юни-декември 1877 г. е съхранен в колекция от десетки документи, снимки, лични вещи и наградни отличия, оръжие. В изложбата са показани 85 броя оригинални културни ценности и 28 копия на документи и снимки, на руски военни униформи. Реализира се от РИМ – Габрово с участието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, гр. Казанлък и Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“, Габрово.

На 28 юни (10 юли) 1877 г. Габрово посреща сотнята на поручик Иловайски от 30-ти Донски казашки полк. От този момент градът с население около 7 хил. души се превръща в най-сигурният тил на Шипка. Гражданството ги посреща с „хляб и сол”, с много цветя. А женското дружество „Майчина грижа” дарява бойците с 200 чифта бельо и други необходими вещи. За няколко дни в Габрово пристигат още 36-ти Орловски полк, 55-ти Подолски полк, Брянския полк, 14-та пехотна дивизия, 9-а артилерийска бригада. Сформира се Габровския отряд под ръководството на ген. Валериан Ф. Дерожински със задача за овладяване на Шипченския проход.

Габрово и габровци стават част от събитията, подчинени на защитата на стратегически важния за развоя на войната Шипченски проход, на зимното преминаване на Балкана и превземането на укрепения Шейновски лагер. Но габровци вписват свои страници с различни прояви и в боевете при Нова и Стара Загора, където е бойното кръщение на знамето – светиня. Габровци от състава на конната сотня участват и във финалните моменти от бойните действията на руската армия в направлението Котел – Сливен при Садово, Търново Сеймен (дн. Марица) и Кадърфаклие (дн. Везенково).

Най-голяма е помощта на габровци по време на епичните августовски боеве. Войската съществува благодарение помощта на Габрово. В подкрепа на защитниците са изпратени новосформираните в Габрово 9-та и 10-та опълченски дружини, като 9-та е непосредствено на фронтовата линия. Получили поддръжка от тила на своите позиции в продължение на шест дни от 9-14 (н. ст. 21-26) август защитниците успешно изпълняват поставената от руското командване задача – нито един войник от армията на Сюлейман паша да не премине за помощ на обсадената турска войска в Плевен.

През месеците на войната Габрово е превърнато в голяма болница. Сградата на Априловата гимназия, девическото училище в Дечковата къща, Девическия манастир, къщата на учителя Илия Христович са оборудвани в медицински заведения за руски офицери и войници, български опълченци, бежанци, лекуват се дори турски войници, ранени след боевете на Шипка. Особено труден момент за преодоляване е струпването на хиляди бежанци, принудени да напуснат родните си места. В Габрово тяхното число в края на м. юли наброява над 20 хил. души. Болшинството са от Старозагорско, Новозагорско, Казанлъшко, Калоферско, Сопотско.

Успешната отбрана на Шипка е с огромно военностратегическо значение. Според ген. Радецки, Шипка се оказва „заключена врата”, която за няколко месеца приковава 40-хилядната армия на Сюлейман паша, за което важен принос има и габровското население. От първия ден на своето освобождение до последните военни месеци габровци живеят с радостта и възторга, с напрежението и мъката на общия водовъртеж на времето. Въпреки изживените трудни дни населението дава всичко от себе си доброволно, с доверие и благодарност. Формират се не само дружини на Българското опълчение, но и доброволчески милиционни отряди и чети, устройват се болници, осигуряват се вода, храна, боеприпаси, разузнавачи. Затова и Габрово по време на военните действия е „сигурният тил на Шипка“.

Изложба „ГАБРОВО – СИГУРНИЯТ ТИЛ НА ШИПКА“ може да бъде посетена в периода 03 юли – 31 август в сградата на Регионален исторически музей – Габрово на ул. „Николаевска“ 10.