РИМ – Габрово ви кани да преживеете с нас последните етапи от работата по новата постоянна експозиция в музея

Скъпи приятели,

Поради големия интерес към проекта „РИМ – Габрово. Познание, участие, преживяване“ и предстоящото откриване на новата постоянна експозиция в музея, екипът ни ви кани да преживеете с нас последните етапи от работата. Целта ни е да ви направим съпричастни към творческия процес в музейното дело, да надникнете в „кухнята“ на експонирането, както и да се докоснете до някои от най-забележителните културни ценности, които музеят съхранява.

Процесът по създаване на нова експозиция е дълъг и отговорен, защото крайният резултат трябва да представи по възможно най-добрия начин наследството и историята на обичания от нас град и регион. Освен това, наше задължение е и да ви разкажем онези истории и личности от миналото, които са повод за гордост и пример за всички нас. Не на последно място искаме да обърнем специално внимание и на нашите най-малки посетители – децата. За тях в момента създаваме любопитни и интересни занимания в експозицията, чрез които историята да стане забавна и вълнуваща.

Основният екип, който работи по реализацията на експозицията на този етап в първа зала „Археология“, включва директора на музея Росен Йосифов, главния уредник Христинка Шепелева, изложбения дизайнер Мартина Денева и художника Румен Трифонов. Повече за работата на всеки ще научите скоро, а освен тях, отделни компоненти от експозицията се реализират и с помощта на различни местни фирми и приятели на музея.

Представянето на културното наследство по достъпен и атрактивен начин не е лека или кратка творческа задача, напротив – това е едно от най-големите предизвикателства в модерната музеоложка концепция. Вярваме обаче, че заедно ще успеем да превърнем единствената общоисторическа постоянна експозиция, разказваща за миналото на Габрово, в място за преживяване, забавления, споделяне на знания и вдъхновение.

До скорошни нови срещи!