Your browser is out of date!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Try Firefox or Chrome!

Програми за работа

388703_143671725811941_2013414094_n

Програма на Регионален исторически музей – Габрово
за работа с деца от детските градини

ЯНУАРИ

1. „Бистри водици“

На 6–ти, 7–ми и 8–ми януари отбелязваме поредица от празници, в основата на които стои водата. Предлагаме кратък разказ за традициите в Габрово в миналото, а практическото ни занимание е насочено към Каменската ни църква, която отбелязва своя празник на 07.01. Ще представим легендата за възникването й и ще оцветим нейно изображение.

2. „Габровското влакче“

На 13.01.1912 г. се поставя началото на железопътното движение в Габрово. По повод на 104–годишнината от това събитие Ви предлагаме да попътуваме назад във времето. За малките ни приятели сме подготвили рзнообразни картинки с влакчета, които ще оцветят по свой избор.

3. „Със звън от наковалня“

В дните, когато отбелязваме Антонов и Атанасовден, Ви предлагаме да се пренесем в миналото, да се запознаем с легендарния основател на Габрово и традициите на двата празника. За забавлението на децата предлагаме откриването и сглобяването образа на паметника на Рачо Ковача, умело скрити сред различни фигури.

4. „Звуци от миналото“

Във връзка с годишнина от основаването на българското радио сме подготвили кратък разказ за неговата история и изображения на различни радиоприемници, използвани в миналото. Като практическо занятие предлагаме децата сами да изрисуват един от тях.

ФЕВРУАРИ

1. „Покровителят на лозята“

През месец февруари народът ни отбелязва празникът на Свети Трифон – покровителят на лозарите и винарите. Предлагаме беседа с децата, посветена именно на този празник и за това, за какво използваме гроздето – за десерт, за вино и винен оцет, за стафиди… Като практическо занятие предвиждаме апликация на грозд.

2. „С вкус на мед“

Всяко дете обича да похапва сладичко… Но най–полезното сладичко е медът. За дните около 10–ти февруари – празникът на меда и пчеларите, сме подготвили беседа за празника, за пчелите и ползите от меда. Този ден може да се приеме и като празник на един любим анимационен герой – Пчеличката Мая, чието изображение децата ще оцветят.

3. „Ако спечеля аз – печели цял народ…“

На 19.02. отбелязваме 143 години от обесването на Васил Левски. За развитието на родолюбието в нашите малки наследници ще представим няколко истории от живота на Апостола и лабиринт, в който трябва да открият верния път, за да достигнат до изображението на паметник на Левски.

4. „Баба Марта бързала…“

В последната седмица на месец февруари Ви предлагаме да се подготвим за предстоящата ни среща с Баба Марта. Нека си припомним легендите за появата на българската мартеница и нейната символика и заедно да изплетем традиционните мартенички, с които ще се закичим на Първи Март или ще дарим на някой близък с пожелание за здраве и благополучие.

МАРТ

1. „Високо горе в планината горд стои символът на Свободата“

В чест на най–святия за българите празник РИМ – Габрово, като пазител на родната и национална история, предлага на малките си приятели едно „пътешествие“ до Паметника на Свободата, чрез сглобяването на пъзели с неговото изображение. Именно през 2016 година се навършват 90 години от началото на неговия строеж.

2. „Празникът на мама“

За да зарадва всяко дете своята майка за празника, Ви предлагаме ателие за изработването на красиви цветни картички.

3. „Оле, оле олелийня…“

Олелийнята е типичен за Габровския край празник в навечерието на Сирни заговезни. За да го съхраним Ви предлагаме да се пренесем в миналото с традициите и да изработим страховити кукерски маски, за да прогоним злото… Предлагаме и съвместно провеждането на Маскен бал в музея с песни, шеги и веселие.

4. „Първа пролет е дошла“

В края на месец март природата се пробужда за нов живот, изпълнен с птичи песни и свежа зеленина, описани в не едно детско стихотворение. Предлагаме Ви да се потопим в тях, а след това заедно да изработим красиви и лесни цветя от хартия.

5. „Ще вали ли, ще пече ли?…“

23–ти март е Международният ден на метеорологията. По този повод сме подготвили ателие с беседа за народната метеорология – как в миналото българите са гадаели за времето по състоянието на околния свят и поведението на животните и рисунка на тема „Моят любим сезон“.

АПРИЛ

1. „Габровски шеги“

Първи април е Международният ден на хумура, а Габрово е неговата столица. За да отбележим този усмихнат ден, РИМ – Габрово предлага на малките си приятели да споделят смеха им с веселите габровски шеги и да изработят заедно с тях забавни габровски предмети от пластилин.

2. „Празник весел пристига – празникът на детската книга“

Веднага след Деня на шегата идва време за друг весел празник – на детската книга. Планираме осъществяването на малък театър, представящ българска детска приказка, с която да отпразнуваме този приказен ден…

3. „Празник на яйцата и цветята“

През 2016 г., на 23–ти и 24–ти април, ще отбележим два от празниците, предшестващи най – светлия християнски празник – Възкресение Христово. Предлагаме ви кратко представяне на вярванията и обичаите, съхранени в Габровския край, а за практическо занятие – изработване и украсяване на лазарски кошнички за яйца от картон и хартия.

4. „Шарен Четвъртък“

В дните около Велики Четвъртък предлагаме кратка беседа за боядисването на яйца в миналото с помощта на естествени материали, както и за красивото им изписване с восък. Ще изработим и красиви весели поставки за яйца.

МАЙ

1. „Гергьовден е…“

По повод празника сме подготвили кратка беседа за него. Като практическо занятие предлагаме изработването на фигурки на агънца от прежда и картон.

2. „Карнавал, карнавал…“

Всяка година около празника на Габрово се организира карнавално шествие. Нека сами да изработим своите маски за него. Предлагаме Ви запознаване с герба на град Габрово.

3. „Светите братя“

По повод Деня на славянската писменост и култура организираме беседа „Кой създаде буквите“. За повече весело настроение предлагаме игра с плетеница от букви и любими герои от българските детски приказки.

ЮНИ

1. „Игрите на баба и дядо“

В Деня на детето Ви предлагаме да се върнем назад във времето, когато баба и дядо бяха деца и имаха свои игри. За да ги съхраним екипът ни ще запознае малките си приятели с правилата им и заедно ще изиграем някои от тях.

2. „Природата е нашият дом“

В този месец на 5–ти юни се отбелязва Международният ден на околната среда. За да опазим природата, предвиждаме беседа за това как всеки от нас може да принесе за нейното съхранение, като например какво можем да си изработим от стари и ненужни предмети и отпадъци.

3. „Еньовден“

В миналото в деня на билките хората са вярвали в магическата сила на водата, слънцето и тревите: да се запознаем с обичаите на този празник и да изплетем венци от хартиени цветя.

4. „Майсторете ръчички“

29–ти юни е денят на занаятите. В миналото Габрово се е славил като голям занаятчийски център, в който са процъфтявали ковачеството, дърводелството, грънчарството, тъкачеството и т.н. Именно на тях ще обърнем внимание в това ателие – какво са правили тези майстори и с какви инструменти са работили? На тях е посветена и играта ни „Кое на кого е?“.

ЮЛИ

1. „Юлска пеперуда“

Дните от 15–ти до 17–ти юли са известни сред народа ни като Горещници. Смята се, че това са най–жежките дни през годината. В миналото при засушаване хората са извършвали ритуали за предизвикването на дъжд, който ще ви представим. На малките ни приятели предлагаме оформянето на образа на пеперуда с помощта на свързването на линии и точки, който след това ще оцветят.

2. „Пъстри черги“

През 2016 г. се навършва 60–годишнина от създаването на първия български стан, което за наша гордост става именно в Габрово. Предлагаме Ви кратко представяне на тъкачните станове от миналото, тъкането на килимите и чергите. Като практическа дейност предвиждаме тъкане на малки импровизирани станчета или апликация на български черги.

АВГУСТ

1. „Градище – полъхът на вековете“

През месец август Ви предлагаме да се пренесем в древността в укрепеното селище на Градище, да се запознаем с техния живот и да изработим монети от пластилин.

2. „Накитите през вековете“

Второто занятие през този месец ще посветим на накитите през вековете и да изработим такива от маниста.

СЕПТЕМВРИ

1. „Съединението прави силата“

Под този надслов обединяваме два от националните ни празника – Съединението и Независимостта на България. След кратък разказ за символиката на цветовете в българския трибагреник ще изработим малки знаменца.

2. „Бърза помощ“

През месец септември се навършват 130 години от рождението на габровския детския писател и поет Ран Босилек. Ще си припомним неговата приказка „Бърза помощ“, а децата ще изработят плакат по нейния сюжет чрез залепването на изображения на героите и техни фрази.

3. „Есен вече е дошла“

През есента настъпват редица промени в природата, а горските животни започват да се подготвят за зимата. Предлагаме Ви изработването на шарени листа с цветовете на есента и различни апликации, свързани с нейното настъпване.

ОКТОМВРИ

1. „Покровителката на Габрово“

На Петковден отбелязваме празника на Св. Петка – духовната покровителка на Габрово. Ще запознаем децата с нейното житие и ще оцветим нейно изображение.

2. „Когато нямаше интернет“

Днес, в ерата на технологиите, добрите вести идват бързо… Но в миналото не е било толкова лесно – отнемало е време, докато вестоносците преминат големите разстояния, а по–късно и гълъбите. С появата на пощите нещата се променят. В месеца на Световния ден на пощите предлагаме да запознаем децата с тези стари начини на разпространение на информацията и да изработим и украсим пощенски пликове.

3. „Страшен празник“

В нашето общество все повече навлиза Денят на вси светии, който децата свързват със страшни истории за духове и вещици, както и с похапването на сладкиши. На този ден предлагаме паралелно представяне на митичните същества, които са познати сред българския народ и изработването на „страшни украси“.

НОЕМВРИ

1. „Нашите будители“

В дните около първи ноември Ви предлагаме беседа за народните будители, изписване на буквите с перо или апликация върху изображение на светите братя Кирил и Методий, използвайки цветна хартия имитираща мозайка.

2. „Труди се, постоянствай, не бой се“

През ноември 2016 г. се навършват 134 години от отварянето вратите на първата габровска фабрика. Подготвили сме кратък разказ за нея и за живота на нейния основател Иван К. Калпазанов, след което децата ще имат възможността да направят сами шарени гайтанчета.

3. „Денят на християнското семейство“

В дните около този светъл християнски празник сме подготвили забавни гатанки за членовете на семейството и изработването на фигурките им от пластилин.

4. „Кумчо Вълчо в народните вярвания“

В богатия ни народен календар сме отредили място и на тези, от които ни е страх – вълците. В редица краища на страната ни се отбелязват Вълчите дни. В това занятие обръщаме внимание именно на тях, както и на любими български приказки, в които вълкът е главно действащо лице.

ДЕКЕМВРИ

1. „Никулден“

На 6–ти декември православната църква отбелязва деня на св. Николай Чудотворец. И за този ден народът ни си има своите поверия и традиции, с които ще запознаем децата. Като практическа задача към ателието предлагаме изработването на рибки от шишарки и цветна хартия.

2. „Коледата наближава“

В навечерието на Рождество Христово сме подготвили кратка беседа за обичаите на Бъдни вечер и Коледа и ще изработим красиви коледни играчки.

3. „Сурва, сурва година“

В последните дни на годината Ви предлагаме да поговорим за първия ден на следващата година – за Васильовден, и да изработим традиционни български сурвакници.


Програми за работа с деца от различните възрастови групи

СЕПТЕМВРИ 2016

Месец септември ще бъде посветен на започващата учебна година. Работата в ателието ще бъде под надслов „Училище, Здравей!“. На децата ще бъдат предоставени възможности да направят сами различни предмети от подръчни материали, които да използват в училище. Например: тефтерче за записки, учебна програма, моливник, слънчев часовник;

Практическа задача 1: „Тефтерче за записки“;

Практическа задача 2: „Моята учебна програма“;

Практическа задача 3: „Еко моливник“;

Практическа задача 4: „Слънчев часовник“.

ОКТОМВРИ 2016

Месец октомври ще бъде посветен на есента.

Практическа задача 1: „Есенни листа от хартия“;

Практическа задача 2: „Движещо се бухалче“;

Практическа задача 3: „Таралеж от листа“.

НОЕМВРИ 2016

Месец ноември ще бъде посветен на „сръчните ръчички“. Този месец ще предложи няколко практически задачи, свързани с изработването на накити, лични печати, монети и други креативни предмети от бита.

Практическа задача 1: „Шарената черга“;

Практическа задача 2: „Градище-полъхът на вековете“ + модел (макет) на крепостта и образователна презентация, съобразена с възрастта на учениците;

ДЕКЕМВРИ 2016

„Коледа е!!!“ Работата в ателието на РИМ-Габрово през месец декември ще бъде обвързана с коледния дух и настроение! Практическите задачи ще бъдат изцяло посветени на този важен християнски празник.

Практическа задача 1: „Коледно дръвче“;

Практическа задача 2: „Коледата чука на вратата“-коледен венец;

Практическа задача 3: „Снежинки-Балеринки“, Рудолф – помощникът на Дядо Коледа;

Практическа задача 4: „С червените ботушки потропва Дядо Мраз“;

Практическа задача 5: „Сурва весела година, догодина до амина“;

Практическа задача 6: „Магията и символиката на българския традиционен обреден хляб“.

ЯНУАРИ 2017

Практическа задача 1: „Помогни на малките приятели през зимата“;

Практическа задача 2: „Есенни насекоми през зимата“;

Практическа задача 3: „Модата на баба и дядо“;

ФЕВРУАРИ 2017

Практическа задача 1: „Градинка в кофичка“ – по повод Деня на пчеларите, градинарите и овощарите (10.02.);

Практическа задача 2: „Млад археолог“ – по повод деня на археолога (14.02.);

Практическа задача 3: „Влюбено дърво“;

МАРТ 2017

Практическа задача 1: „Баба Марта бързала…“;

Практическа задача 2: „Символът на Свободата“;

Практическа задача 3: „Денят на мама“;

Практическа задача 4: „Първа пролет е дошла…“.

АПРИЛ 2017

Практическа задача 1: „Дрешка за моята книжка“ – по повод международния ден на детската книга (02.04.);

Практическа задача 2: „Лазаровден“;

Практическа задача 3: „Христос възкресе…“;

Практическа задача 4: „Мраморни яйца“;

Практическа задача 5: „Кошница от върбови клонки“.

МАЙ 2017

Практическа задача 1: „Карнавал!“;

Практическа задача 2: „Значки за карнавал“;

Практическа задача 3: „24 май“.


За актуална информация: РИМ – Габрово
Тел.: 066 / 809 767
e-mail: museum_gabrovo@abv.bg