24 занятия проведе Регионален исторически музей – Габрово по време на Лятната занималня, организирана от Община Габрово

За шеста поредна година Регионален исторически музей – Габрово се включи в организираната от Община Габрово Лятна занималня за учениците от начална образователна степен.

В рамките на тази полезна за децата и за техните родители инициатива от 23 юни до края на месец юли музейните служители подготвиха 12 тематични занимания и проведоха 24 занятия, които провокираха любознателността, творческите способности, сръчността, остроумието и въображението на малките габровци.

На децата бяха предложени беседи и приложни занимания по темите: „Безценното на ценните свидетелства“, с изработване на кутийка за ценности; „Възрожденският бисер“, с изработване на макет на часовниковата кула; „Габровските къщи върху камък“ и „Изкуство върху камък“, с рисуване върху камък на възрожденска къща или оцветяване на модел на къща; „Копринено приключение“, с апликации на пеперуди от хартия; „Габрово през вековете“, с изработване на кукла – дервентджия.

Участниците премериха познания, находчивост и бързина в игрите: „Избери си гатанка и отгатни“, „Музейна игрословица“, „Музейна кръстословица“, „Умни, смели, бързи“, „Открий съкровището“.

Научиха нови неща за историята на родния си град по време на екскурзоводните обиколки в постоянната експозиция „Габрово и габровци“ и експозицията „Каменна пластика на открито“.

Тазгодишните занимания преминаха по-различно – с предпазни маски, които скриваха детските усмивки, но блесналите от любопитство и удовлетворение очи бяха вдъхновение и стимул за музейните служители. До нови срещи, малки приятели!