Фаталното число 13 – но не и за Регионален исторически музей – Габрово

В Регионален исторически музей – Габрово не сме фаталисти, особено когато числото 13 е свързано с пълноценни занимания и положителни емоции. 13 е броят на образователните ателиета, които музейните служители Ива Йонкова и Николета Маринова проведоха от 18-ти февруари до 2-ри март (10 работни дни) с ученици от габровските училища. Заниманията бяха посветени на 147-та годишнина от гибелта на Васил Левски, 142-та годишнина от Освобождението на България и Първомартенските традиции.

Първите две занимания се проведоха с ученици от ОУ „Неофит Рилски“ на 18-ти февруари под надслов „По стъпките на Левски“. Беше представена мултимедийна презентация, посветена на живота и делото на Апостола на българската свобода и неговите посещения в Габрово. Децата имаха възможността да видят джобното ножче на Левски – културна ценност, съхранявана във фонда на РИМ – Габрово, а в края на занятието изработиха табла с негови снимки и завети.

Следващата поредица от занимания, общо седем, беше посветена на Баба Марта. В „Мартенските преплитанки“ се преплетоха ученици от три местни училища: ОУ „Ран Босилек“, ОУ „Неофит Рилски“ и СУ „Райчо Каролев“. Децата си припомниха традициите на празника и проявиха своята сръчност в изработването на различни видове мартеници. Част от тях бяха включени в благотворителен базар, организиран от ОУ „Ран Босилек“ към инициативата „Мартеница с кауза“.

На Националния празник на Република България бяха посветени последните четири ателиета. Учениците от I „а“, III „а“, III „б“ и III „в“ клас на ОУ „Ран Босилек“ се запознаха с презентацията „Освобождението“ и изработиха макети на Паметника на Свободата на вр. Свети Никола. За по-малките си приятели служителите на музея подготвиха изображения на творби на художника Вячеслав Бабияк от цикъла „Паметници на Освобождението в Габровския край“, върху които малчуганите показаха своите художествени умения. Вълнуваща за всички беше възможността да видят отблизо калпака на опълченеца Петър Махмудиев, участник в боевете на Шипка.

Регионален исторически музей – Габрово благодари за поканите от страна на габровските училища!

Образователните инициативи продължават през март с темите: „Освобождението“; „С обич за мама“; „Ще вали ли, ще пече ли?…“ и „Оле, оле, Олелийня…“.

За повече информация – тел. 066 809 767