Образователни занимания в Регионален исторически музей – Габрово през месец февруари

И през 2020 година Регионален исторически музей – Габрово продължава своята дейност в областта на образователните занимания с деца и ученици. През месец февруари младите габровци ще имат възможност да участват в две тематико-приложни ателиета: „По стъпките на Левски“ и „Мартенски преплитанки“. Заниманията ще се провеждат в сградата на музея на ул. „Николаевска“ № 10, а при желание от страна на преподавателите, и на място в детските и учебни заведения. Теоретичният материал и приложните дейности са съобразени с възрастовите особености и умения на участниците.

Ателието „По стъпките на Левски“ е посветено на 147 години от обесването на Апостола на свободата и ще запознае учениците с живота и дело му в българските земи и габровския край. Задачата им ще е да подредят снимки и заветите на Левски в информационно табло.

В ателието „Мартенски преплитанки“ ще припомним легендите за появата на мартениците, традициите, свързани с празника, символиката на цветовете и особеностите в различните краища на България. Всеки ще има възможност да прояви сръчност и творчество в преплитането на червената и бялата прежда и да изработи свой оригинален модел мартеница.

В ателиетата могат да участват и деца от подготвителните групи на детските градини, като материалът ще бъде адаптиран към базисните им познания по темите.

За провеждане на ателиетата е необходимо предварително записване на тел. 066 809 767.

Посетителски билет – 2 лв. Материалите се осигуряват от музея.