Мъжко куфарче за съхраняване на яки, копчета за ръкавели и мъжки карфици е културна ценност за м. декември 2019 г.

 

Културна ценност на месец декември 2019 г. на РИМ – Габрово е мъжко куфарче за съхраняване на яки, копчета за ръкавели и мъжки карфици. Използвано е по време на пътуване от индустриалеца Христо Метев и е откупено от наследниците му. То е изработено през 30-те години на миналия век от фабриката за кожени изделия на СД „Рачев и Радев“ – Габрово.

Фирмата производител е създадена през 1914 г. от Ангел Рачев и Банко Радев. Двамата се сдружават и създават фирма за производство на фини кожени изделия. През 1919 г. регистрират събирателно дружество, което през 1923 г. се нанася в собствена фабрична сграда, оборудвана със съвременни машини и работеща с модерни технологии. Зданието е пуснато в експлоатация на 1 окт. 1924 г. През 1926 съдружниците разширяват фабричното здание, като към него изграждат постройка, която да служи за склад, канцеларии и построяват жилищна сграда. През 1931 г. във фабриката се обработват около 15 хил. бр. овчи и кози кожи, от които са изработени: 25 хил. дамски чанти, 1000 куфара, 4200 ученически чанти, 3000 колана, 3500 ръкавици, 2500 портфейла, и 2300 мебелни кожи. Работниците са между 40-45 души, предимно мъже, като шивачки работят няколко жени.

Двамата собственици Рачев и Радев използват пазарната ниша в Габрово – липсата на фабрика за фини кожени изделия и успяват да се наложат с качествените си стоки на пазара в Габровско, в София и цялата страна. Събирателно дружество “Рачев & Радев” спечелва с изработената специално за Цар Борис III адвокатска чанта званието “Придворен доставчик”. Запазена марка на дружеството е крокодил държащ в зъбите си стилна дамска чанта. Дружеството участва в Първия международен мострен панаир в България в Горна Оряховица (1925 г.) и получава златен медал за качествена кожена галантерия, а на Първата габровска промишлена изложба (1927) е наградено с диплом. В началото на 30-те години на ХХ век Рачев и Радев откриват собствен магазин на най-престижната търговска улица в София – ул. „Леге“ и закупуват жилищна сграда в столицата. Собствениците се редуват – една година единият от тях със семейството си живее в София, а другия управлява фабриката в Габрово. На 23 юли 1938 г. се прекратява дейността на СД „Рачев &Радев“, вследствие на провалена сделка. Съдружието между дългогодишните партньори се разпада – Ангел Рачев напуска дружеството. От същата дата се вписва в търговския регистър Едноличното дружество, което запазва името “Рачев &Радев”, но вече с едноличен собственик Банко Радев Стоев. Той продължава дейността на фабриката и поема всичките активи и пасиви. Бившите съсобственици разделят имуществото на дружеството: за Ангел Рачев остават жилището и магазина в София, а Банко Радев продължава производствената дейност в Габрово и търговия с изделията.

На 23 дек. 1947 г. предприятието е национализирано, изготвения опис на същата дата документира асортимента на кожената галантерия произвеждан във фабриката: портфейли и портмонета; моливници; адресници за куфари; дамски, пътнически, канцеларски, адвокатски и пазарски чанти; кутии за яки; куфари фибровани; мушамени и фибър куфарчета за деца; куфари от пресован картон, мешина, от марокен; специални куфари за костюми; английска кожена чанта; гардеробни куфари от фибър; ръкавици – бели и цветни. Одържавено е недвижимо имущество на собственика Банко Радев: масивно двуетажно здание за работилница, склад и кантора – 200 метра застроена площ, 2400 кв. м. незастроено място с канализация, чешма и геран в двора; масивна постройка на 2 етажа за кожарско отделение със сушилня; полумасивна къща с две летни кухни; две постройки за жилища на работниците и складове; незастроено място – 2.6 декара.

На следващата година фабрика „Рачев &Радев“ е преименувана на Държавно индустриално предприятие „Ганчо Лапаков“ – Габрово за производство на куфаро-чантаджийски произведения. На 1 юни 1953 г. със заповед на ДИО „Кожарска и Каучукова индустрия” – София предприятие „Г. Лапаков“ се влива в ДИП „Сърп и чук” – Габрово, машините на фабрика „Рачев &Радев“ са предоставени на завод „Петър Ченгелов“ – Пловдив.

Автор: Катя Гечева – гл. уредник в РИМ – Габрово