Изложба „Крепостта Хоталич – приключение, мистика и реалност“ гостува в РИМ – Габрово

Изложбата „Крепостта Хоталич – приключение, мистика и реалност“ гостува в Регионален исторически музей – Габрово. Тя е дело на Исторически музей – Севлиево и включва осем табла, представящи археологическите проучвания в ранновизантийска и средновековна крепост Хоталич, край гр. Севлиево.

През 1979 г. археологът от ИМ – Севлиево Симеон Симеонов започва археологически проучвания на хълма Джевизли бунар, край Севлиево. Дългогодишните археологически разкопки разкриват едно от най-значимите фортификационни съоръжения в Централен Предбалкан – ранновизантийска и средновековна крепост Хоталич, спомената в данъчни регистри от XV до XVIII век.

През 1994 г. крепостта Хоталич е обявена за паметник на културата с национално значение.

Резултатите от последните няколко археологически сезона показват по категоричен начин, че строежът на отбранителната система на хълма се отнася към V и началото на VI век. В този период византийският император Анастасий I (491 – 518 г.) предприема мащабна строителна дейност в опит да се противопостави на зачестилите нападения от авари, славяни и прабългари. След средата на VII в. Византия е принудена да изостави териториите си на север от Стара планина. Замира и животът на хълма Джевизли бунар. Кога отново се оживява е въпрос, който остава дискусионен.

Безспорен е разцветът на крепостта през XI – XIII в. През този сравнително мирен период най-вероятно е построено и селището под крепостта. До днес са разкрити близо 90 жилищни и стопански постройки. Ранновизантийската и средновековна крепост Хоталич пострадва тежко от татарските набези. С тези драматични събития от началото на XIII век най-вероятно е свързано укриването на голямото монетно съкровище от 2944 медни монети, открито до северната стена на най-старата от трите църкви. Пораженията са толкова тежки, че селището никога не успява да се възстанови и бавно тръгва към залеза си.

Около трите християнски църкви се формират и средновековните гробища (некрополи). Проучени са повече от 200 гроба, някои от тях с богат погребален инвентар. От археологическите проучвания на Хоталич във фонда на Исторически музей – Севлиево са постъпили и инвентирани повече от 900 артефакта. Голяма част от тях са изложени в постоянната експозиция на ИМ – Севлиево.

Изложбата ще бъде представена официално на 4 октомври 2018 г. по време на научна конференция „Старопланинският регион – минало, настояще, перспективи. Развитие на културния туризъм“.