„Земята – наш дом, културата – наше наследство“ – априлски занятия на РИМ – Габрово в детските градини

Поредните музейни занятия в ДГ „Мики Маус“ и ДГ „Първи юни“ преминаха под надслов „Земята – наш дом, културата – наше наследство“. Вдъхновени от Международния ден за опазване на паметниците на културата и Международния ден на Земята, които отбелязваме през този месец, акцентът падна върху опазването – както на природата, така и на културното ни наследство.

Малките ни приятели влязоха в ролята на еколози, чиято задача беше, с помощта на различни изображения, да определят с кои свои дейности човекът вреди и с кои помага за опазването на околната среда. Макар и все още малки, знаят, че трябва да разделяме своите отпадъци, да не замърсяваме природата, че гората и водата са важни за всяко живо същество.

Отново си припомнихме и защо трябва да пазим достигналите до нас от предците ни старини и традиции и с кои наши действия можем да им навредим. Съчетахме опазването на природата и културното наследство, като изработихме шевици с помощта на един от големите замърсители на природата – пластмасата, под формата на капачки от бутилки. Децата старателно подреждаха всеки един „бод“ на различните орнаменти, украсявали някога традиционната българска носия и типичния за габровския край сокай.