Дарение от кампанията за събиране на коледни играчки, инициирана от Регионален исторически музей – Габрово

В началото на 2024 година Регионален исторически музей – Габрово е радостен да сподели с вас едно от даренията, които получи от кампанията за събиране на стари коледни играчки.

Тринадесет красиви стъклени орнамента за елха пристигнаха от София на 29 декември 2023 г. Благодарим на госпожа Нора Стоянова, която с грижа и уважение направи този жест за нас. Споделяме част от кореспонденцията с дарителката:

„Здравейте, Бих искала да взема участие в инициативата за събиране на коледни играчки като даря тези от снимката… Купени са началото на 90-те от един от тогавашните базари в София… Хубаво и вълнуващо беше, през 80-те и 90-те украсявахме естествени дръвчета с разноцветни стъклени играчки, хартиени гирлянди, дори орехчета в станиол… След това навлязоха по-различен тип украси… Стъклените играчки останаха на заден план, на най-горния рафт в килера. През последните години виждам във ФБ, че доста хора търсят подобен тип играчки и реших, че тази Коледа ще ги подаря на някой, който ще им се радва. И тогава /точно навреме/ видях Вашата публикация. Поздравявам ви за инициативата!“

Ние поздравяваме г-жа Стоянова и ѝ желаем хубава и вълнуваща Нова година!

А на вас напомняме, че кампанията няма краен срок! Ако имате коледни играчки и украса от миналия век, с които бихте се разделили, ще се радваме да ги дарите на Регионален исторически музей – Габрово, за да съхраним спомените от миналите времена.

За повече информация, свързана с кампанията, може да се обръщате към Христинка Шепелева, e-mail: hshepeleva_museumgb@abv.bg, тел. 0879353665, може да изпращате снимки или съобщение със запитване в Messenger или Viber.