РИМ – Габрово започна занимания по извънкласни дейности в две детски градини

През настоящата учебна година Регионален исторически музей – Габрово започна нова инициатива – занимания по извънкласни дейности в подготвителните групи на две габровски детски градини – „Мики Маус“ и „Първи юни“. За периода от октомври 2023 година до май 2024 година са планирани 15 теми.

На 9 и 11 октомври бяха проведени първите занятия, посветени на сладкодумния разказвач Ран Босилек.

Бъдещите първокласници с интерес слушаха разказа за неговия живот, като споделиха и своите знания. Представени им бяха две издания на близо 100 години – книжката „Кой за какво плаче“ с японски народни приказки, преразказани от Ран Босилек (1927 г.) и Христоматия за трети клас на прогимназиите, в чието съставяне той участва (1925 г.). Децата научиха историята за написването на първото му стихотворение „На косичка“ и разгледаха табло със скица на родната къща и улицата на писателя, изработено от Илия Габровски и Стефан Александров през 1960 г.

В края на занятието, за да остане по-траен спомен от наученото, с помощта на музейните специалисти, малчуганите изработиха книжка за любимия на редица поколения детски автор.