Събирателска кампания за детски играчки „Произведено в Габрово“

Международният ден на детето – 1-ви юни, отново ни напомни за детските играчки, които дарихте при последната кампания през 2013 г. Тази година ще се съсредоточим върху играчки, произвеждани в област Габрово.

Предоставяме Ви информация за известните производители на детски играчки в габровско, които могат да ви подсетят да търсите емблемите им. Издирваме техните артикули, но ако разполагате и с други, за които знаете, че са произведени в нашия регион, ще се радваме да ни донесете и тях. Особено ценно ще е, ако ни предоставите и снимки от Вашето детство – Рожден ден, Нова година или игра на двора, на море или планина – донесете детството си при нас (можем да сканираме снимките и да ги върнем).

Малко информация за производителите на играчки:

1. ДЪРЖАВНО ИНДУСТРИАЛНО ПРЕДПРИЯТИЕ „КАПИТАН ДЯДО НИКОЛА“ – ГАБРОВО (1950 – 1970)

Съществува от 1912 г. като СбД „Емануил П. Кашев и сие брат” – Габрово. След национализацията през 1947 г. става Държавна копчена фабрика за производството на седефени, кокалени и бакелитови копчета и други бакелитови изделия. През 1948 г. към нея се присъединява Държавна копчена фабрика „Братя Къневи” – Габрово, а през 1949 г. – Държавна патронна фабрика „Иван Л. Донков” – Габрово. От 1950 г. става ДИП „Капитан дядо Никола” – Габрово със същия предмет на дейност, а от 1958 г. дейността се променя в производство на пластмасови изделия. През 1971 г. се преименува на завод „Капитан дядо Никола” – Габрово към ДСО „Пластмаси и каучук”. Произвеждани са известните играчки камионче-самосвал, плажни топки, дюшеци и др. Детски играчки, тръби и други стоки са изнасяни и за Англия, Холандия, ГДР, Унгария, Египет, Чехословакия, Куба и Югославия.

„Капитан дядо Никола“ – Габрово

Камион-самосвал, произведен в завод „Капитан дядо Никола“ (снимка интернет, защото си нямаме)

2. ТРУДОВО-ПРОИЗВОДИТЕЛНА КООПЕРАЦИЯ „ЯНТРА“ – ГАБРОВО

За подобряване организацията на производството, за по-пълно и навременно задоволяване битовите нужди на населението в Габровски окръг, ръководствата на Дърводелска трудово-производителна кооперация „Единство“ – Габрово и на Дърводелска трудово-производителна кооперация „Изгрев“, кв. Любово – Габрово сключват договор на 3 декември 1958 г. за обединяване на двете кооперации.

На 14 декември 1958 г. на обединението се дава името: ТПК „ЯНТРА“ – Габрово с разкрити 17 цеха в различни краища и квартали на града с най-разновидни дейности: производството на дограма, бъчварски услуги, мебели, производството на дребни дървени изделия – детски играчки за износ и за местния пазар и др.

3. ДЪРЖАВНО ПРОМИШЛЕНО ПРЕДПРИЯТИЕ (ДПП) „ИЛЬО ВЛАЕВ“ – СЕВЛИЕВО (1 октомври 1967 – 10 август 1989 г.)

Държавно промишлено предприятие „Ильо Влаев“ – Севлиево през 1975 г. произвежда арматура, резервни части за строителни машини, сечива, стоманени, чугунени и цветни отливки, пресови изделия и др. леярски изделия. Навиват се бобини за релета, извършват се шивашки, обущарски, часовникарски, тенекеджийски и др. услуги на населението. Изработват се памучни, вълнени и копринени (одеяла) облекла със собствени материали и ишлеме. В града функционират още и следните отдели: изработки на юргани и дюшеци, пресови изделия, четкарски изделия, катинари, дръжки за врати, детски играчки, бръснаро-фризьорски, ремонтно-технически и др.

4. ОКОЛИЙСКИ ПРОМИШЛЕН КОМБИНАТ – СЕВЛИЕВО (1950 – 1959); ГРАДСКИ ПРОМИШЛЕН КОМБИНАТ – СЕВЛИЕВО (1959 – 1967)

Създава се на 10 май 1950 г. като Околийски промишлен комбинат Севлиево на базата на Общинско предприятие „Комунпред”. Предметът му на дейност е производство на газирани напитки, грънчарски изделия, строителни материали, груба керамика, трикотажни изделия, детски играчки, галантерийни стоки, ремонти, дървообработване, техническа работилница и др. През 1959 г. става Градски промишлен комбинат, който съществува до 1 октомври 1967 г., когато дейността му се поема от ДПП „Ильо Влаев“ – Севлиево.

5. ДЪРЖАВНО ТЪРГОВСКО ПРЕДПРИЯТИЕ (ДТП) „НАРОДЕН МАГАЗИН“ – ГАБРОВО (1947 – 1997) и „ДЕТМАГ“ открит 1 май 1965 г.

Щандовете на тези магазини са били притегателно място за габровските деца. Ако и вие имате играчки, купени от там и все още ги пазите, не се колебайте да се свържете с нас. Снимки на витрините и щандовете на магазините, рекламните им материали също представляват интерес.

ДЕТМАГ през 1969 г.

За контакт: Христинка Шепелева, email hshepeleva_museumgb@abv.bg тел. 0879353665, може да изпратите снимки или съобщение със запитване в Messenger или Viber.

Няма срок на кампанията, очакваме Ви винаги!