Три тематични образователни ателиета е подготвил Регионален исторически музей – Габрово за февруари и март

През месеците февруари и март Регионален исторически музей – Габрово предлага на учебните заведения в общината три образователни ателиета, насочени към мартенските празници.

Първото от тях е посветено на Баба Марта и е за изработване на мартеници. Децата ще се запознаят с традициите, свързани с празника, символиката на цветовете и особеностите в различните краища на България и ще имат възможност да проявят сръчност и творчество в преплитането на червената и бялата прежда.

Второто е посветено на Националния ни празник и 145-годишнината от Освобождението. Ще бъде изнесена презентация за Руско–турската Освободителна война и приносът на Габрово и габровци. В практическата част ще предложим сглобяване на хартиени макети на Паметника на свободата на вр. Свети Никола или оцветяване на копия на акварели на руския художник Вячеслав Бабияк от цикъла „Паметници на Освобождението от Габровския край“, рисувани в периода 1977–1978 г.

Третото ателие е посветено на 8-ми март. Участниците в него ще могат да изработят поздравителни картички за своите майки.

Поради ремонтни дейности в сградата на музея, заниманията ще се провеждат в училищата, заявили желание за участие.

Заявки за образователните ателиета ще се приемат на тел. 0877 308 378.

Цена за участник – 3 лв.

Материалите се осигуряват от музея.