Джобното календарче – удобен и все още използван вариант

В първата работна седмица от новата година най-често с джобно календарче в ръка се планират отпуски, пътувания, служебни задачи.

Джобното календарче е популярно и евтино средство за реклама на фирми, клубове, магазини, аптеки, медицински центрове, институции и др. То е функционално и удобно, влиза в портмонето, във всяка чанта, бележник, визитник. На лицевата страна дава синтезирана и ефектна информация за дейността на фирмата, произвежданите продукти, услуги, лого. На другата страна се разполага календарната схема, контакти и др. информация.

Регионален исторически музей – Габрово получи като дарение колекция джобни календарчета – 700 на брой, от Жанета Георгиева, колекционирани от майка ѝ. Те са за годините: 1978, 1979, от 1981 до 1986 и вече са с историческа стойност, тъй като рекламират габровските предприятия от преди 45 години.

Джобните календари се появяват през 19 век и вече три века са актуални. Днес календар имаме като иконка в компютъра, в мобилния телефон, на часовника и разбира се на стената. Но джобното календарче все още има лично място при всеки от нас.

До колко сте габровци, пазите ли и старите календари? Защо ли, ще се попитате? Защото календарът се повтаря периодично и през целия си живот може да го използвате многократно! Знаехте ли го, габровци? Този за новата 2023 г. е идентичен с календара от 2017, 2006, 1989, 1978, 1967, 1950, 1939, 1933, 1922 г. За един стогодишен живот, девет пъти може да бъде използван – по габровски!

Разгледайте рекламните календари, спомнете си за габровските предприятия и прегледайте семейните си архиви. Може да имате в тях календари, снимки, рекламни материали, които да споделите с нас.

И едно предизвикателство – две от календарчетата, които публикуваме, са без фирмени обозначения – можете ли да познаете на кои заводи принадлежат?

Автор: Катя Гечева – главен уредник, РИМ – Габрово