РИМ – Габрово се включи активно в инициативата „10 дни култура в „Шести участък“, организирана от Община Габрово и „Студио Комплект“ – София

От 17 до 26 юни 2022 г. в Габрово се проведе инициативата „10 дни култура в „Шести участък“, организирана от Община Габрово и „Студио Комплект“ – София, в рамките на европейския проект „Креативни индустрии за нови градски икономики в Дунавския регион“ (CИНЕМА).

Регионален исторически музей – Габрово се включи в част от разнообразната програма със свои представители и с оказване на съдействие и домакинство на някои от събитията.

На 17, 18 и 22 юни студиото за документален театър „Вокс Попули“ (Vox Populli) съвместно с габровския драматичен театър „Рачо Стоянов“ разигра по калдъръмените улички на старинния квартал етюди под надслов „Шест истории от „Шести участък“.

Зрителите – участници в своеобразната „туристическа обиколка“, имаха възможност да усетят атмосферата на най-непознатите и неочаквани кътчета на тази емблематична зона. През разказите и личните истории на своите обитатели, квартал „Шести участък“ се разкри в едно съчетание между вербатим театър (дословно) и инициатива за културна намеса в градска среда.

Начална локация на трите представления беше постоянната експозиция „Градски бит от края на XIX до 40-те години на XX век“ в музеен обект „Дечкова къща“. В първия документално-театрален етюд публиката имаше възможност да се запознае с историята на сградата – единствен запазен паметник на жилищната възрожденска архитектура и емблема на квартала, от главния уредник Радослава Балевска.

Регионален исторически музей – Габрово стана съ-участник на независимата образователна платформа „Ноу-Хау Шоу-Хау“ (Know-How Show-How), целяща да проучи и анализира потенциала на „Шести участък“ и да предложи устойчиви решения за развитието му.

В програмата от 18 до 26 юни бяха реализирани творчески работилници, водени от международни дизайнери и творци, и публична част с лекции, презентации и дискусии. Христинка Шепелева – главен уредник в музея, се включи с разказ за интересни, малко известни и любопитни истории за Шести участък и Дечковата къща и продължи като участник в работилниците.

Дечковата къща съдейства и за провеждането на две инициативи на колегите от РЕМО „Етър“. На 17 и 18 юни 2022 г. пред музейния обект се организира работилница за традиционно домашно плетене с царевична шума (беленица) и беше представена фотографската изложба „Етнообектив: Еньовден“, част от фотоконкурс, посветена на Еньовден – празник на слънцето, билките и водата, когато по традиция се свиват Еньовденски китки.

Част от снимките са направени от фотографа Драгомир Минков.