19 занятия се проведоха в музеен обект „Дечкова къща“ по време на Лятна занималня 2022

За поредна година Регионален исторически музей – Габрово се включи в организираната от Община Габрово Лятна занималня за учениците от начална образователна степен.

По време на тази полезна инициатива, през месец юни в музеен обект „Дечкова къща“ бяха проведени 19 занимания, в които участваха 305 деца от 7 учебни заведения.

Срещите ни започваха с кратка разходка и разказ за квартал „Шести участък“. Малките посетители научаваха какво се е търгувало във възрожденските дюкяни и имаха възможност да надникнат в съвременен дюкян.

Продължавахме с разкриване на тайните на Дечковата къща и значението на още стари думи като чардак, кьошк, соба, долап и др. В експозицията децата с любопитство разглеждаха как са изглеждали домовете, как са се обличали и какви бижута и аксесоари са носели заможните габровци преди един век.

Последно беше реденето на тематичен пъзел, с който провокирахме тяхната наблюдателност, памет, сръчност и умение за работа в екип.

Заниманията при нас освен полезни и интересни се оказаха и вдъхновяващи. Децата от 3 „б“ клас на ОУ „Ран Босилек“ измислиха нова игра „Приключението на Дечковия босилек“ – името получиха от смесването на Дечкова къща и Ран Босилек.

Щастливо лято, скъпи малки приятели!

Благодарим за усмивките и милите думи на тръгване!

До нови, вълнуващи срещи!