50 години от настаняването на първите обитатели на „Космос“

Почти всеки габровец знае, че градът ни е известен с три уникални забележителности: „Паметник в реката, „Космос“ на Земята и параход в гората“. Туристите и посетителите на Габрово няма как да не се запознаят с първите две, които са в сърцето на града. Габровци ежедневно преминават край тях и ги приемат за даденост. Снимката за спомен на моста „Под игото“ пред фигурата на легендарния основател на селището – Рачо Ковача – е задължителна. Извисил снага над водите на река Янтра, ту буйна, ту ленива, от 50 години за фон на скулптурата служи втората гордост на града – 21-етажната сграда на блок „Рачо Ковача“, наричан разговорно от габровци – „Космос“.

70-те години на ХХ в.

Сградата е въведена в експлоатация през декември 1970 г. Строежът е продължил четири години и е започнал през пролетта на 1967 г. Първоначалното ѝ предназначение е да служи за настаняване на средни и висши кадри – специалисти за промишлените предприятия и ръководни дейци в окръжните и градски структури, които не са жители на Габрово. Изграждането е финансирано от почти всички заводи и Градския народен съвет. За строежа на сградата са използвани стоманобетонови елементи, дограмата е със стоманени профили, облицована е с русенски мрамор, съчетана с отделни табли от мита филцова мазилка.

Проектант на блока е арх. Динко Паунов. Площта, която заема е 320 кв. метра. Жилищните етажи са 18, с обособени 204 стаи и възможност за настаняването на 408 човека. На партерния етаж са отделени помещения за битови услуги, а двадесетият етаж е предназначен за отдих и почивка, като за целта е изградена сладкарница – бюфет. Последният подпокривен етаж не е с жилищни функции, а за техническото обслужване на сградата. Монтирани са три асансьора – два за живущите и един товарен.

Технически ръководител на обекта е Койчо Недев Екимов. През годините на изграждането му последователно работят комплексните строителни бригади с бригадири Станю Христов Събев и Гутю Христов Гутев, изпълнението на мазилката е възложено на бригадата на майстора Георги Тотев Гичев, а изработването на мозайката е поверена на бригадата, ръководена от Иван Яков.

Сградата – общежитие е модерна за своето време и създава удобства за почивка и занимания на живущите в нея. При предаването ѝ тя е с оценка за качество „Отлично“, за строително-монтажните работи са усвоени 715 000 лева. Гордост за строители и инвеститори е фактът, че независимо от голямата височина на блока и концентрацията на работна ръка за четирите години не е допусната нито една трудова злополука.

Работата по изграждането на блок „Рачо Ковача“ първоначално е предвидено да завърши през 1971 г., но строителите го предават предсрочно в края на 1970 г., като го посвещават на предстоящия Х конгрес на БКП. За нея се пише, че е „величествен архитектурен паметник в настоящия етап на жилищното строителство в града и окръга“. През 1970 г. тя се посочва като най-високата сграда в Северна България със своите 70 метра височина и „мери мегдан“ със строящите се в същата година „небостъргачи“ в София, Варна и курорта „Слънчев бряг“. От пролетта на 1971 г. първите обитатели на общежитието получават ключове за своите мини-жилища и сградата се изпълва с наематели.

Името „Рачо Ковача“ блокът получава неслучайно – мястото, на което е изграден, го предопределя. Поглеждайки към паметника, виждаме и блока, поглеждайки от блока, виждаме паметника и така, свързани във времето, са двете забележителности на града вече 50 години.

20-те години на ХХ век

Времето лети… единици са тези, които помнят Габрово без паметника на Рачо Ковача. По-възрастните габровци се сещат, че на двата бряга на реката е имало къщи, които днес не съществуват, и път, по който се е влизало в реката. За родените след 1970 г. сегашният изглед на „паметник в реката и „Космос“ на Земята…“ е и минало и настояще.

Много от нас с носталгия си спомнят за сладкарницата на последния етаж на блока и изгледа, разкриващ се от нея. Надяват се, някой ден тя отново да заработи за габровци и туристите и пак да си определят срещи в „Космоса“. А днес от 70 метра височина единствено „ловците на мигове“ – фотографите, ни показват Габрово от птичи поглед.

Автор: Катя Гечева – главен уредник в РИМ – Габрово