Участниците в пленера „Старо Габрово” се научиха как да творят с кауза

 

26 деца рисуваха възрожденската архитектура на Габрово. В продължение на две седмици участниците в пленер, организиран от Регионален исторически музей, успяха да усвоят информация, свързана със сградите в миналото и да я представят творчески. Най-малката художничка е на 2 години, а най-голямата е на 17. Основната част от творците е на 6, 7, 8, 9, 10, 11 и 12 години.

Рисунките им, представени вече в изложба на чардака на Дечкова къща, могат да убедят всеки, че това са художниците на нашето бъдеще, които ще определят творческите тенденции.

През първите дни от участието си в пленера „Старо Габрово” децата се запознаха с архитектурата на сградите в Шести участък. Елиза Ковачева-Цокова – преподавателката им от школата „Елиза Арт”, насочи тяхното вниманието към характерни архитектурни детайли. По-късно много от елементите бяха творчески пресъздадени върху бял лист.

Естествено състояние за децата е да творят и да се забавляват. По време на пленера „Старо Габрово” нито за момент не им се наложи да излязат от него. Това стана, благодарение на добрата организация, чрез която бе постигната непринудена, провокираща към творчество среда. А Елиза Ковачева-Цокова се представи като истински майстор в преподаването на изобразително изкуство. Нямаше как да не направи особено впечатление търпението и специалното внимание, които тя отдава на всяко едно дете. И да провокира таланта.

Резултатите от пленера „Старо Габрово” могат да се видят на чардака на Дечкова къща, където снощи бе открита изложбата с рисунки на малките като възраст, но големи като възможности творци. Впрочем те вече са разпродадени по инициатива на самите участници. Каузата, която избраха е свързана със съхранение на история и култура.

Със средствата ще бъде акордирано красивото пиано марка „Ed. Steingraeber – Bayreuth“, произведено 70-те години на ХIХ, което се намира в постоянната експозиция на Дечкова къща.

Да твориш с кауза – това също се възпитава и дава добавена стойност за всеки човек. Ето имената на всички участници в пленера, организиран от Регионален исторически музей – Габрово.

1. Десислава Савчева, 17 г.

2. Дария Христова, 10 г.

3. Виктория Дойчинова, 8 г.

4. Христия Георгиева, 7 г.

5. Деница Иларионова, 7 г.

6. Вяра Пенчева, 9 г.

7. Симона Петрова, 11 г.

8. Симона Пенчева, 7 г.

9. Сияна Георгиева, 9 г.

10. Рая Христова, 11 г.

11. Рая Томова, 8 г.

12. Кристина Лалева, 8 г.

13. Лилия Димитрова, 9 г.

14. Елица Стоянова, 9 г.

15. Иглика Богданова, 7 г.

16. Саша Симеонова, 8 г.

17. Даная Димитрова, 9 г.

18. Теодора Станчева, 12 г.

19. София Брамхол, 9 г.

20. Мартин Даскалов, 6 г.

21. Йоана Димитрова, 7 г.

22. Рая Николова, 7 г.

23. Андреа Савекова, 9 г.

24. Косара Колева, 8 г.

25. Елица Димитрова, 9 г.

26. Емили Цокова, 2 г.