Красимира Чолакова е удостоена с почетен знак „Печат на Цар Симеон Велики“ – златен

 

Директорът на Регионален исторически музей – Габрово Красимира Чолакова е удостоена с грамота и почетен знак „Печат на Цар Симеон Велики“ – златен, за принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство и по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Това стана на специална церемония с участието на министъра на културата Боил Банов.

Директорът на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” Савина Цонева получава същото отличие.

„За мен е огромна чест да споделя с изтъкнати дейци на културата и изкуствата същността и традициите на 24 май”.

С тези думи министърът на културата Боил Банов се обърна към гостите на официалната церемония по връчването на традиционните награди по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

„Наистина е голяма радост за нас – и за колегите ми зам.-министри, и за цялото министерство. Много хора го казаха и това е вярно – почитаме всички региони, почитаме и малките населени места, следим какво се случва и за нас това е въпрос на чест. Гордеем се с тази политика“, посочи още министърът.

В началото на награждаването и между отделните категории гостите бяха поздравени с музикални изпълнения от Ивайло Василев от НМУ „Любомир Пипков“ и Стоимен Пеев от „Софийски солисти” и Квартет „София“ на Софийската филхармония, които бяха също сред отличените. В края на церемонията традиционно прозвуча и химнът в чест на Светите братя Кирил и Методий „Върви, народе, възродени”.